Det hele startet med en idé av Synnøve Aukan ved Trøndersk Kystkompetanse. Etter å ha sett Hjorten Hotel Hitra sin intime bakgård, hvisket hun i øret til hotellsjef Therese Solli Sandvik at her må det være mulig å skape et trivelig førjulsarrangement.

Therese tente umiddelbart på ideen. Randi Storsve Lundquist i Hitra Næringsforening ble kontaktet for å løfte ideen videre. Hun satte seg igjen i kontakt med “såpeheksa” Ann-Mari Nergård. Dermed var arbeidsgruppa stiftet og snøballen begynte å rulle.

Kvinnene innkalte til møte for å kartlegge interessen for et julemarked – og ble overveldet over oppmøtet. Ekstra stoler måtte settes inn – her var det bare å sette i gang.

Målet er å tilby lokale råvarer

- Det finnes mange lokale håndverkere og kunstnere som har svært mye spennende å by på. Ved å arrangere et slikt marked, får også disse muligheter til å vise fram sine produkter, forklarer Ann-Mari Nergård.

Alle 15 utstillingsplasser i hotellets bakgård er allerede beslaglagt med utstillere fra både Hitra og Frøya. I tillegg står folk i kø for å slippe til.

Datoene for julemarkedet er fastsatt til fredag 9., lørdag 10. og søndag 11. desember.

Gammeldags jul

Kvartetten understreker at dette skal bli noe mer enn et vanlig julemarked.

-Her skal vi lage gammeldags julestemning med juletre, åpent ildsted, halmballer, fjøslykter og boder. Og nissen og nissemor kommer også. Her skal bli som å komme inn i en annen verden, smiler damene.

- I tillegg blir det variert program med sceneinnslag, lover Therese. Og selvfølgelig serveres det godbiter som julegløgg, kakao, julegrøt og spekemat mm

Handelshelg

De håper å lage et familievennlig arrangement der gamle og unge kan kose seg sammen i førjulstida.

Arbeidsgruppa håper og tror julemarkedet vil trekke folk til Fillan, og at de sammen med andre julebutikker frister mange til å handle lokalt.

- Man får jo kjøpt det aller meste her ute, så vi håper store og små støtter opp om og benytter seg av det lokale handelstilbudet.

Hyttefolk

Samtidig understreker de at dette ikke bare et tilbud til lokalbefolkningen.

- Vi inviterer også andre, og ser gjerne at hyttefolket setter av denne helga på Hitra. Vi tror vi kan gi alle en trivelig førjulsopplevelse i Fillan.

Søndagsåpent

Samme helg vil også handelsstanden i Fillan ha søndagsåpent.

- Sett av den andre helga i desember og ta julehandelen i Fillan. Sammen med de andre julebutikkene og handelsstanden for øvrig, skal vi lage ei trivelig helg, sier Therese Solli Sandvik, Randi Storsve Lundquist, Synnøve Aukan og Ann-Mari Nergård.

- Ikke bare skaper et lokalt julemarked mere handel. Det skaper også samhold og trivsel, legger Ann-Mari til.

Tradisjon

De fire håper julemarkedet kan blir en tradisjon.

- At bakgården ble fulltegnet før vi rakk å gjøre noen som helst form for markedsføring, borger for en mulig utvidelse til neste år. Og etter hvert skal dette bli en fin førjulstradisjon, mener kvinnene i arbeidsgruppa.

Deltakere

Utstillerne på årets julemarked 9–11. desember er:

Dalpro – hjort, villsau, skinn

Dolmøy Seafood/Hitra Laks – fiskemat

Garnvik Røkeri – fiskemat

Storm Brygghus -lokalt øl

Ansnes Brygger – lokalt øl, knekkebrød, morrpølse

Såpeheksa -hjemmelagede såper, kremer mm

Inger Lise Bjørk – sveler

Line Vitsøe Norum -hjemmelagede drops

Frøyværingen – strikkede artikler

Elevbedrift – kystgele

Laila Haranes – strikkede artikler

Winnie Larsen – håndlagede kort

Hitrarosa – juledekorasjoner, kornbånd mm

Anne Berit Inderøy – lys mm

Torbjørn Dragsnes -treleker, møbler

Tone Landrø Jørgensen, Dalen Atelier – bilder