De er født og oppvokst i hvalfangstbyen Sandefjord, og bestefaren Thorleif Børnick var bestyrer ved Hestnes hvalfangststasjon fra 1946 til 1951. Deres far og onkel jobbet også ved stasjonen. Da de sluttet tok de med seg en del utbrukte redskaper hjem til Sandefjord. I sommer ga de flere gjenstander tilbake til hvalfangstmuseet på Hopsjøbrygga, som ildsjelen Arve Fjeldberg driver. Nå har de vært på besøk med enda mer.

- Vi har samlet sammen 40-50 gjenstander som har tilhørighet til Hestnes, eller generelt om hvalfangst og som vi nå har levert til hvalfangstmuseet på Hopsjøbrygga, forteller Tore Børnick.

Bygget vei og strøm

Gjenstandene de nå har gitt er blant annet en flensekniv, som ble brukt til å skjære opp hvalen med.

Han husker selv hvordan det var på hvalstasjonen i gamle dager.

- Jeg bodde i bestefars villa på Hestnes i ett år fra 1948 til 1949. Jeg husker mange detaljer selv om jeg bare var fire-fem år, sier Børnick.

Hans bestefar gjorde mye for hvalfangststasjonen og lokalsamfunnet med han ledet stasjonen.

Museumssamlinga på Hopsjøbrygga er nå supplert med nye hvalfangst-gjenstander.

- Bestefar var en entreprenør som bygget vei til Hestnes, og bygget et strømaggregat som også forsynte noen familier langs veien med strøm. Han begynte også med canning(hermetikk) på Hopsjøen, der han satte i gang produksjon av hvalburgere for eksport til USA. Det ble ingen suksess, men han hadde i alle fall en entreprenør-ånd som skapte arbeidsplasser, forteller Børnick.

Ellers forteller han at hvalkjøttet ble transportert med kjølebåt til London, eller fløyet med sjøfly til Oslo for at det skulle komme frem så ferskt som mulig.

Han besøkte Hitra i fjor for første gang på 65 år, sammen med blant andre onkelen Øistein Børnick, som hadde jobbet på stasjonen med å reparere rør.

- For oss er det veldig moro å komme til Hitra og treffe folk som husker bestefar og foreldrene mine og oss. En vi ble kjent med kunne huske at han hadde fått flere hundre kroner av bestefar i konfirmasjonsgave. Det var veldig mye penger den gangen, forteller Børnick.

Beundrer arbeidet til Arve Fjeldberg

- Hvorfor gir dere gjenstandene tilbake til Hitra?

- Vi har en glødende interesse for å holde denne historien i hevd. Og vi beundrer det arbeidet Arve har lagt ned i hvalmuseet, uten mye støtte fra det offentlige. Så vi vil støtte han med de tingene vi kan bidra med. Det kan bli et unikt tilskudd til de andre hvalfangst museene i landet, og fortjener å bli like kjent, mener Børnick.