I morges ved åtte-tida la de to hurtiggående ribbene ut fra Ansnes på Hitra. Målet er Lofoten og tilbake innen fredag. Forventninga er å oppleve norskekysten på sitt tøffeste i åpen båt.

Zip Race kalles det eventyrlystne stuntet som Ansnes Brygger står bak, og skal kjøres med to danske Raven RIB. Båtene har en maksfart på opptil 111 km/t, men marsjfarten vil ligge rundt 80 km/t.

- Maks fart på disse båtene er over 60 knop. Sikkerhet og komfor står alltid i høysetet for Ziprace. Fart, navigering og kurs settes deretter, forteller arrangøren, som holder oss som er tilbake på landjorda oppdatert gjennom nettsida ziprace.no.

Ifølge den planlagte reiseruta er planen å rekke fram til overnatting i Rødøy i Nordland i kveld, før Lofoten onsdag formiddag eller kveld. Dagens (tirsdag) etappe er 220 nautiske mil og det er lagt inn ni timer effektiv kjøring, med stopper i Abelvær og Himmelblå.

- Vi må tenke på passasjerene. Dette er uansett tøft. Hver time blir det ti minutter pause hvor man kan strekke på armer og bein og bytte plass om bord. Og hver tredje time går vi i land et sted, forteller Ola Skjåk-Bræk i Ansnes Brygger til BAnett.no i Brønnøysund, som også venter strandhogg fra gjengen.

- Vi reiser med to rib-er med totalt 17 passasjerer. 16 av oss skal være med på returen til Hitra også, forteller Skjåk-Bræk.

Ved 09:30-tida tok lokalavisa Hitra-Frøya en prat med Skjåk-Bræk. Da hadde følget fra Hitra møtt den andre båten ved Vallersund, og gjengen hadde beinstrekk nord for Stokkøya.

- Nå har vi en pit-stop for å strekke litt på beina, ta en kopp kaffe og hilse på hverandre. Vi ligger godt foran skjema. Vi hadde håpa å kunne ligge på marsjfart rundt 43 knop og ned i 35 ved dårlig sjø, men vi har kunnet ligge på 46 hele veien hit, forteller Skjåk-Bræk. Nå blir neste mål starten på Folla, det krevende havstykket. Men båtene skal ikke ta den hardeste veien.

- Vi går på innsida, det gir mer naturopplevele enn å ligge å banke på bølgene uti havet, sier skipperen.

Turen kan følges via ziprace.no og også på skipstrafikk-tjenester. Søk opp fartøyet "Zip"  (Zip High Speed Craft [NO]).

Klokka 08:30 var Zip på vei mellom Hitra og Fosen. (Kilde: hitra-froya.no/skipstrafikk/)

Reiseruta

DAG 1 - TIRSDAG 24.MAI

Etappe 1: 220 nautiske mil

Fra Hitra i Sør- Trøndelag avgang: 07:00

Til Rødøy i Norland, ankomst 19:00

Effektiv kjøring 9 timer

Total reisetid med stopp12 timer

Stopp i Abelvær og Himmelblå

Dag 2 - ONSDAG 25. MAI

Etappe 2         100 nautiske mil

Reisetid        5 timer

Stopp i Bodø        1 time

Effektiv kjøring    4 timer

Overnatting i Lofoten, Balstad (Solsiden brygge)

Dag 3 - TORSDAG 26. MAI:

Etappe 3:     180 nautiske mil

Avgang Lofoten:    kl. 09.00

Via Saltstrømmen, Bodø

Effektiv kjøring:    7 timer

Pauser:    3 timer

Reisetid:    10 timer

Ankomst Abelvær ca kl. 19

Dag 3 - FREDAG 27. MAI:

Etappe 3:     140 nautiske mil

Avgang Abelvær:    kl.09.00

Effektiv kjøring:    4 timer

Ankomst Ansnes brygger ca kl. 13.00

Alle tider kan bli endret underveis pga værforhold etc.