En urolig verden gjør at det blir viktigere for oss med hjemmekoselige og trygge hjem.

Hitra og Frøya har flere butikker som selger møbler og andre interiørartikler. Sammen har de et svært stort og variert utvalg. Framover mot jul vil de fylle butikkene med nyheter, og mye av inspirasjonen er hentet fra messen Oslo Design Fair. Messen er den største innkjøpsmessen for design- og interiørbransjen. Det er ikke bare lokalbefolkningen som nyter godt av interiørbutikkene. Turister og hyttefolk er en viktig kundegruppe for alle de tre butikkene.

Tekstiler i velur og duse farger er trendy nå.

- Gardinene er tilbake

I nesten 35 år har Helene Karlsen forsynt Hitra og Frøya med møbler og interiørartikler. Boutique Helene har helt fra starten hatt sine lokaler i Hitratorget i Fillan. Kundekretsen er også stor utenfor øyregionen. Både lokale og hyttefolk har fått hjelp til å innrede boligen sin.

- Mange av hyttefolkene som har vært innom har ønsket å få hjelp til å innrede boligen sin i Trondheim, så de er viktige og verdifulle kunder for oss, sier Karlsen.

Helene Karlsen og Gunn Åsmul i Boutique Helene.

Karlsen forteller at trendbildet tidligere har vært preget av mye sort, grått og hvitt, men at framover vil fargene komme tilbake. Sammen med tekstiler i velur og ull vil fargene gjøre boligen mer hjemmekoselig.

- Etter at jeg har vært på Oslo Design Fair sitter jeg igjen med det inntrykket at gardinene er tilbake, forteller Karlsen.

For mange har det siste tiåret vært preget av gardinløse vinduer, men dette vil nå endre seg. Gardinene skal gjerne ha masse farger, og det skal være mye av dem. Gjerne tykke velurgardiner fra tak til gulv. Karlsen har følelsen av at mange har valgt en grå fargetone på veggene hjemme. Grått fremhever andre farger, så i en kombinasjon med mer fargerike tekstiler som puter og gardiner, vil nyanser av blått, grønt, brunt, rødt og gult  skape et spennende uttrykk.

- Uansett trender mener jeg du skal skape din egen stil, sier Karlsen.

Rakel Vatn Sørli i Livlige Rom

- Viktig med god stemning

I fjor startet Rakel Vatn Sørli og Vibeke Ølstøren opp interiørbutikken Livlige Rom i Stjernesenteret på Sistranda. De har også en vid kundekrets av både fastboende og turister. Vatn Sørli har også deltatt på Oslo Design Fair og sitter igjen med mye av de samme inntrykkene som Helene Karlsen.

- Det skjer mye rundt om i verden, derfor vil det bli stadig viktigere for oss med trygge hjem med god stemning, forteller Vatn Sørli.

Før har det vært sterilt, kaldt og minimalistisk med grått og hvitt på veggene. Nå skal veggene få farger igjen.

- Farger gjør noe med oss, grønn er for eksempel en avslappende farge, mens rødt gir energi, sier Vatn Sørli.

Blandingen av nytt og gammelt, samt tre-elementer gir en varmere stemning i hjemmet. Hvis Vatn Sørli skal anbefale å kjøpe en ting denne sesongen, mener hun puter vil være et godt valg. Nå skal putene være i forskjellige nyanser av den samme fargen.

- Eksperimenter gjerne med ulike tekstiler, men velur er veldig trendy akkurat nå, forteller Vatn Sørli.

Hyttefolk vil ha kompakte møbler

Fagmøbler er arealmessig det største utsalgsstedet for møbler og interiørartikler i øyregionen, og de holder til i Mediahuset i Fillan. Rolf Magne Hammernes er daglig leder for butikken og kan bekrefte tendensen med et økende fokus på farger.

- Folk liker veldig godt å se på møbler med farger i butikken, men har vært redde for å kjøpe de, sier Hammernes.

Rolf Magne Hammernes i Fagmøbler.

Han tror folk vil bli modigere framover og da spesielt investere i et enkelt møbel, som en stol eller bord, med sterke farger. Hammernes er selv veldig positiv til at fargene igjen kommer tilbake til de tusen hjem.

- Jeg synes folk har safet veldig, det har ikke vært noen vill vest på fargefronten, mener Hammernes.

Det er ingen stor forskjell på hva folk vil ha på hytta og hva folk kjøper til bolighuset sitt lenger. Hammernes mener den største forskjellen er at hyttemøblene ikke skal være så romstore. Det er ofte mindre plass på hytta og da er kompakte og plassbesparende møbler viktig.

- Vi selger en del modulsofaer som folk kan skreddersy til hjemmet sitt, sier Hammernes.

Tekstiler i velur og duse farger er trendy nå.