Lørdag kveld kommer det susende tre sorte båter over det blikkstille havet mot Ansnes brygger. Det glinser i vannet og Queens “We are the champions” blir spilt på full vreng når de tre fullstappede ribbene legger til kai. Folk i redningsdresser og skibriller flommer inn over kaia og champagnekorkene spretter høyt! Familie og venner har møtt opp for å ønske alle sjøheltene velkommen hjem etter turen fra Hitra til Lofoten og tilbake.

Familie og venner ventet lørdag på brygga på Ansnes da de tre båtene kom hjem etter tur siden onsdag.

På onsdag troppet deltakerne opp på Ansnes brygger for å hoppe oppi tre ribb-båter som satte baugen mot nord for årets store Ziprace happening.

-Ziprace er, vel...

Ola Skjåk-Bræk (det lille bildet) tenker seg om et lite sekund -Ei zip-fil er ei data-fil som er komprimert, på samme måte er dette er en komprimert tur av norskekysten. Dette er en ekstrem opplevelse. Alle kan ta hurtigruta, men det å se norskekysten i åpen båt er virkelig noe for seg selv!

Fra Ansnes gikk turen helt opp til Støtt-brygge - Jeg må ærlig innrømme at den første dagen var relativt regntung og grå; litt kald og våt, ler Ola. Dette stoppet likevel ikke de 23 deltakerne fra å kose seg på langturen.

-Vi fikk servert en fantastisk treretters middag der oppe! meddeler Skjåk-Bræk og skryter av vertskap på Støtt.

På torsdag morgen bar det retning Lofoten. Første stopp var Bodø hvor det var en helikoptertur og båtene ble filmet mens de kjørte i formasjon. Deretter gikk turen videre opp til Kjerringøy for å spise litt lunsj også videre til Nordskot brygge.

Derfra gikk turen over Vestfjorden.

- Dette er dealbreakeren på turen. sier Ola. - Hvis det er dårlig vær så går det ikke å kjøre over Vestfjorden. Ribbistene hadde tur og fikk blikkstille hav og solskinn; så da bar turen direkte over til Svolvær.

- Vi fikk Lofotpils og omvisning på bryggeriet og litt mat på veien før vi dro videre til Ballstad, som var endemålet vårt. Her ble vi hilst velkommen av mange folk, de kom fra Lofotenprodukter som ligger i Leknes. sier Ola.

De tilreisende vartet opp de mange oppmøtte med en smaksbuffet med råvarer de hadde med fra Hitra. Der fikk de smake laks fra Frøya, kamskjell fra Seashell og krabbe fra Hitramat. -Og det ble også en liten ølsmaking fra Ansnes brygger, selvfølgelig, sier han med et glimt i øyet. Ola Skjåk-Bræk er jo som kjent også innehaver av Ansnes Brygger, i tillegg til å tilrettelegge for båttur.

Ola Skjåk-Bræk

Hele kvelden ble avsluttet med at laget fra Hitra fikk servert en treretters middag på Himmel og Havn restaurant der oppe i Nord.

Når man våkner på dag 3 så er det to mulige ruter fra Ballstad. En er å ta turen over vestfjorden igjen og ta kysten ned eller så kan man vende snuta rett ut i havet med mål om å komme seg til Værøy, Røst, Rena og Myken.

- Denne beslutningen er fullstendig væravhengig, men i år som i fjor hadde vi værgudene med oss.

De reisende våknet til strålende sol og speilblankt hav. Denne magiske turen tok dem over til Røst og en whiskysmaking på Myken før de vendte ribbene innover til kysten igjen og havnet på Vega hvor de fikk servert en femretters meny på Havhotellet. -Vi takker for god mat og underholdende vertskap, det var fantastisk!

- Siste dag var en sjarmøretappe, gliser Ola. De hadde god tid og lå og koste seg på veien ned fra Vega. De første timene lå de i havskodde å kjørte, men desto nærmere de kom øyriket hjemme jo lettere ble skylaget. - Vi måtte likevel til Hitra for å få blå himmel og solskinn.

Hødepunktet på turen er å kunne kjøre båt i Lofoten. - Å kunne kjøre langs Lofotveggen med ir-grønt hav og ut mot Værøy er en naturopplevelse som er utrolig magisk. I tillegg til å ha så fornøyde deltagere, mange er så gira at de vil være med igjen neste år, forteller han.

Hitra-Frøya får noen bilder av den fornøyde kroverten før han unnskylder seg for å gå litt lengre ned på brygga. Han stiller seg sammen med de andre ankomne for å overvære velkomstsalutten.