Renovasjonsselskapet HAMOS, som håndterer avfall også her i øyregionen, setter sporingsenheter på alle sine kontainere

- Dette vil effektivisere og kvalitetssikre arbeidsprosessene i HAMOS. Containere, utstyr og verktøy blir lett synlig i kart fra kontor, lastebiler og mobile enheter. Full kontroll over containere, utstyr og verktøy er helt i tråd med vårt kundeløfte «vi gjør det lett å gjøre rett». Vi mener at dette vil gi bedre service for våre kunder og innbyggere, sier Trygve Berdal, som har vært leder i HAMOS i 20 år.

God lagerstyring

Kvalitet- og utviklingssjef Torbjørn Evjen er ansvarlig hos HAMOS på dette prosjektet. Han sier at sporing av utstyr er nødvendig flere grunner:

- Den viktigste funksjonen foreløpig er å ha en god lagerstyring. Det er viktig for at vi skal kunne gi et godt tilbud til våre kunder - vi har flere forskjellige typer kontainere, og med en slik styring kan vi si nøyaktig hvilke kontainere vi har tilgjengelig når en kunde henvender seg til oss (sånn som størrelse og type - ulike størrelser og typer krever blant annet forskjellige lastebiler til transport). For oss er det viktig at kontainere er i drift og er tilgjengelig for kundene våre, sier Evjen.

Med sporingsutstyret kan HAMOS få et kjapt øyeblikksbilde over hvor de har kontainerne sine. Selskapet, som opererer i 11 kommuner, har per i dag fem lagersteder for kontainere.

- Vi får en kobling mellom posisjon for hver container og ordresystemet vårt. Det gjør at vi kan planlegge driften fremover i tid på en bedre måte. Vi får automatisert inn- og utsjekk fra lageret. Kontaineren sier sjøl fra når den kommer inn på en av våre lagerplasser, forklarer han.

- Er det utfordrende å ha oversikt?

- Utfordrende å ha oversikt

- Det er utfordrende å ha oversikt i dag. Containere er leid ut til kunder, skiftes ut hos kunder, noen er på vei inn til eller ut fra gjenvinningsstasjonene med avfall, mens andre er på vei til eller fra mottakere av avfallet som kommer fra HAMOS. Det er utrolig mye logistikk knyttet til denne bransjen, sier Evjen.

Det er et samarbeid med den trønderske bedriften StalkIT om sporing av kontainere med avfall som skal sikre bedre tilbud for kundene. Selve sporingsenheten skal produseres på Løkken.

- Vi har ambisjoner om å vokse lokalt, og være toneangivende i bransjen nasjonalt. Da er vi avhengige av gode samarbeidspartnere med smarte IKT-verktøy for å nå våre mål, sier daglig leder Berdal.

Forretningsideen til StalkIT er utvikle små robuste sporingsenheter som kan vare i 20 år uten å bytte batteri. Sporingsenhetene har en software som knytter sporingen til forretningssystemet HAMOS har utviklet sammen med Norsk Navigasjon. Masseproduksjon av sporingsenhetene vil foregå i bedriften Simpro på Løkken i Meldal kommune.

- Utviklingsprosjektet med HAMOS startet i vår og de første enhetene fra produksjonslinja skal testes av HAMOS i desember og januar, før masseproduksjonen starter i februar, sier gründer Jan Ivar Sandnes i StalkIT.