Sommeren 2011 var det færre grunnstøtinger enn på mange år, viser tall fra Gjensidige. Antall grunnstøtinger i Trøndelag gikk ned med 13 prosent i sommer i forhold til i fjor.

Høy oppmerksomhet om båtføreropplæring og elektroniske hjelpemidler kan være årsaker til nedgangen.

- Obligatorisk båtføreropplæring for båter over 8 meter og/eller over 25 hk kan være noe av forklaringen på nedgangen, mener båtekspert Robert Skar i Gjensidige. Obligatorisk båtføreropplæring for de yngste har trolig en positiv holdningseffekt også for de som er født før 1980. Videre blir kartplotter og ekkolodd stadig mer vanlig utstyr i båtene, og dette er viktige hjelpemidler i navigeringen.

- Stagnasjon i båtmarkedet kan ha ført til at flere båter som ligger for salg ikke ble brukt i sommer, noe som også kan ha påvirket skadeomfanget, sier Skar. Han minner om at det fortsatt er mange grunnstøtinger. Rundt 1/3 av alle båtskadene skjer i sommermånedene juni og juli.

- De fleste skader kunne vært unngått med større kunnskap om å føre båt. Seks av ti båtskader kan knyttes til dårlig sjømannskap, sier han. Det er en klar sammenheng mellom skadefrekvens og fart, og båter med utenbordsmotor er oftest involvert i dødsulykkene.