Ankrer opp ved Sistranda seks timer på onsdag.

Den velkjente seilskuta "Christian Radich" er på vei til Norge etter et tokt i utlandet. Ett av anløpsstedene blir her hos oss, og det skjer nå på onsdag.

- Skuta er på god vei mot Norge. Første havn blir Ålesund og vi regner med at skuta vil ankomme søndag 1. mai på ettermiddag/kveld. Etter Ålesund blir det Frøya den 4. mai og Måløy ankommer vi den 6. mai. Etter dette settes kursen sørover mot Stavanger, skriver "Christian Radich" på sin Facebook-side.

Kaptein på den storslåtte skuta, Clas Jagdum, sier til lokalavisa Hitra-Frøya at mannskapet ser fram til anløpet. Klokka 12 onsdag 4. mai skal SS "Christian Radich" etter planen ankre opp utenfor Sistranda.

Vil rekruttere nytt mannskap

- Vi blir liggende til klokka 18 samme dag, forteller Jagdum.

Bakgrunnen for besøket er ikke mer komplisert enn at skoleskipet har flere elever fra øyregionen ombord.

- Vi går jo som opplæringsfartøy og har elever fra skolen på Frøya ombord. De har hatt lyst til å reise hjem for å vise fram båten, og derfor legger vi turen til Frøya nå på onsdag. Og kanskje kan vi rekruttere nye elever til neste skoleår. Det blir færre og færre lærlingplasser i maritim fart, og vi prøver å backe opp dette, sier Jagdum. Noen direkte påmelding, gjelder ikke her. Først må elevene ha gått sine grunnkurs i sjøfartsfag.

- I år har vi kjørt med 60 lærlinger i vg3 (videregående kurs 3), og det fortsetter vi med til neste år, sier Jagdum.

Skipperen selv skal mønstre av rett før ankomst øyregionen, så Jagdum får ikke sett øyregionen. Og derfor har han heller ikke alle detaljene om hvor åpent skipet blir for vanlige folk.

- Men til vanlig pleier elevene å ha lyst til å vise publikum rundt på båten, sier han. Og uansett vil det bli rikelig anledning til å skue fullriggeren fra kaiplass eller fra småbåter.

Kathrine Lervik Furuvik fra Kvenvær har vært mannskap ombord siden i fjor høst.

Praktverk fra sjøfartshistorien

SS «Christian Radich» er en av våre virkelige praktverk fra sjøfartshistorien. Skipet er en tremastet fullrigger bygget tilbake i 1937 etter en donasjon fra skipsrederen Christian Radich. SS «Christian Radich» ble bygget som et skoleskip for opplæring av sjøfolk til den norske handelsflåten, mens driften har de senere årene siktet seg inn mot chartermarkedet og mot betalende medseilere.

Det siste tiåret har også Befalsskolen for Sjøforsvaret hatt befalselever ombord.

950 50 030 Bjorn@hitra-froya.no