Like etter at flere båtførere lot seg skremme fra Halten tidligere enn tenkt på grunn av dårlig værmelding, kom det to kajakkpadlere gjennom mololøpet og inn i havna. Da hadde de to, Lars Slettom og Eirin Malmo, padlet fra Sørburøya tidligere på dagen.

- Vi reiste med rutebåt fra Dyrøya til Sula, hvor vi overnattet i telt. Neste morgen padlet vi ut til Vingleia, på flatt hav, før vi fortsatte til Sørburøya, forteller de to.

Lokale fyr på "grads-lista"

Lars bor i Malvik, og Eirin bor i Trondheim. Begge er medlemmer i Trondhjems kajakklubb, hvor en av klubbveteranene i 2007 utfordret medlememmene til å besøke flest mulig fyr på kysten i Trøndelag og Møre. 21 fyr ble satt opp på lista, hvor fem av dem (Sletringen, Sula, Vingleia, Finnværet og Halten) ligger i Frøya kommune, og ett, Terningen fyr, i Hitra.

Når medlemmene har padlet seg fram til 7 av fyrene, blir de titulert som "Fyrmester av tredje grad". Etter 14 fyr stiger man til andre grad, mens 21 besøkte fyr gir den ærefulle tittelen "Fyrmester av første grad". Eirin Malmo klarte å oppnå "andre grad" i 2017.

Eirin og Lars får hjelp av Bjørn Vogelsang til å bære bagasjen ned til kajakkene ved avreise på Halten.

Overholder ilandstigningsforbudet

For et par år siden kom det seks padlere fra samme kajakklubb til Halten, de padlet fra fast-frøya og utover, og kunne fortelle at slike turer ikke var for nybegynnere.

Nybegynnere er da heller ikke Eirin Malmo og Lars Slettom, og de forteller at de setter sikkerheten høyt, og at det gjelder å ha utstyret i orden.

Eirin har kajakk i plast, som tåler noe mer enn Lars sin som er i glassfiber, og som dermed er mye lettere. De kan berette om en opplevelsesrik tur utover.

- Vi har sett både sel, oter, ørn og masse annen fugl, sier Lars, mens begge gir uttrykk for at det er en helt spesiell opplevelse å ta seg fram så nær havoverflaten som de gjør i kajakk.

- Vi tok en siste stopp før naturreservatet på vei utover til Halten. For oss er det viktig å overholde fredningsbestemmelsene, sier Lars.

På "Halten Handel" fant Lars en liten klepp som han mente var i passe størrelse til å ha med i kajakken. Butikksjef Bjørn Vogelsang står bak disken.

Varm velkomst

De ble overveldet over mottakelsen på Halten, hvor de ble tilbudt en varm dusj, og mulighet for å sove i ei seng.

- Også ble vi invitert til å være med på bålkos. Det var veldig trivelig, smiler de to padlekompisene.

Da de kom til Halten hadde de padlet totalt 7 mil siden de startet fra Sula, og på siste etappe tilbakela de 28 kilometer fra Sørburøya til Halten.

- Dette må da være en flott plass å holde kajakkurs på, sier Lars og ser utover den rolige havna, og forteller at både han og Eirin er instruktører.

Finnværet på tilbaketuren

Dagen etter pakker de sammen mat, klær og utstyr i vanntette poser og laster opp kajakkene igjen. Været er fremdeles bra, og nå er målet å komme seg innom Finnværet fyr på tilbaketuren. Deretter skal de igjen til Sørburøya for ei overnatting.

- Vi håper vi får bli med rutebåten tilbake til Frøya, sier Lars før han og Eirin åler seg ned i kajakkene, og lar årene gli gjennom det klare vannet, klare for nye åretak tilbake gjennom Froan.

Bare Sklinna gjenstår

De fikk plass på båten dagen etter, og Eirin kan med et stort smil fortelle at Finnværet ble besøkt, og at hun nå har 20 av de 21 fyrene på lista unnagjort, før hun kan ta steget opp til "Fyrmester av første grad".

- Nå gjenstår bare Sklinna fyr i Vikna, ler hun.

Hva med Lars, hvor mange fyr har han på lista si etter turen i øyrekka utenfor Frøya.

- Ikke så mange, smiler han. Jeg har visst bare åtte så langt.