I januar i år la Ida Broholm (26) ut på en seks måneders lang verdensreise.

- Det ble så mye er enn jeg hadde tenkt på forhånd!, forteller den unge hitterværingen.

Her kan du lese hva Ida opplevde på sin spennende ferd – fra A til Å.

Alene. Min aller første solotur ut i den store verden! Jeg hadde planlagt en jorden rundt reise, men det var før hendelsen på Utøya den 22. juli 2011. Planene ble utsatt og i mellomtiden hadde de jeg tenkte jeg skulle reise med fått ulike forpliktelser, men jeg ville dra likevel. Fordelen med å reise alene var at jeg fikk gjøre akkurat det jeg ville. Jeg tror også at man er mer søkende etter kontakt når man reiser alene enn i et følge.

Barnehjem. Den drømmen som jeg har hatt med meg så lenge jeg kan huske og det var utgangspunktet mitt for denne verdensreisen: Å reise til Afrika og jobbe ved et barnehjem. Jeg ville oppleve noe helt annet enn det vi har her hjemme i trygge, gode Norge. Jeg fant en organisasjon som drev med frivilligarbeid i Cape Town og der bestemte jeg meg for å gi min tid.

Cape Town. Byen som fanget mitt hjerte, og den ene plassen jeg etter å ha vært der sa til meg selv at her kunne jeg bodd! Her kunne jeg finne gode shoppingmuligheter, vakre strender, fine turstier og et folk som fikk deg til å føle deg velkommen. Sårene fra tiden med apartheid er fortsatt synlige, og ennå går noen mennesker rundt med ID-kortet sitt. Men tross dette har menneskene og byen en spesiell energi som får deg til å føle deg hjemme der.

Destinasjonene. Reiseruten ble satt sammen med utgangspunkt i tre steder jeg måtte innom: India, Sør-Afrika og Cuba. Innimellom ble det stopp i Thailand, Kenya, Tanzania, Brasil, Uruguay, Argentina, Colombia, Panama og Costa Rica.

Ekte India, et land med mange konstraster. Delhi ble en hard start på turen, langt i fra det fargerike og spennende"Bollywood" som jeg hadde sett for meg på forhånd. Men vi reiste fra by til by, og jeg fikk blant annet se vakre bygninger som Taj Mahal og Palace of winds. Jaipur ble min favorittby, og der fant jeg omsider det India jeg hadde lest og sett filmer om.

Favelafest og fossefall. Flere ganger møtte jeg igjen folk jeg hadde truffet tidligere på reisen. I Brasil møtte jeg tyske Tabea, og vi to ble invitert med på favela-fest av en vi stiftet bekjentskap med i Sør-Afrika. Favelaene kontrolleres av ulike gjenger, men vi opplevde det hele som veldig trygt. Turen gikk videre til de store fossefallene “Iguassu Falls” på grensen mellom Brasil og Argentina. Vi dro på båttur inn i en av fossene, og ble gjennombløte. Det kom inn vann over alt.

G Adventures. I landene hvor jeg trodde kultur og språk kunne bli ekstra utfordrende eller steder hvor det føltes tryggere å reise flere sammen, valgte jeg å melde meg på gruppereiser gjennom turselskapet G Adventures.

Huslån i Hua Hin. I to og en halv uke var jeg i Thailand, og på slutten av oppholdet var jeg så heldig å få låne huset til frøyværingene Britt Åse Skarsvåg og Frode Reppe. De kom selv de siste dagene jeg var i Hua Hin, og med ingredienser vi fant i butikkene der nede fikk vi lagd oss sodd.

I musikkens land, Cuba, fikk jeg mitt første salsakurs ute på gaten. Hadde aldri trodd jeg skulle klare det, men det var veldig artig. Jeg hadde egentlig lyst til å ha med meg «Beste» hit. Som tidligere sjømann har bestefaren min vært i alle verdens land foruten Cuba på grunn av Cuba-krisen på sekstitallet. Dessverre gikk det ikke, men jeg fikk blant annet opplevd Che Guevara museet og cruise rundt i Havana i gammel amerikansk bil.

Jevelskap. I townshipen vår i Cape Town ble det store demonstrasjoner da en mann som hadde voldtatt og drept en liten gutt skulle prøveløslates. Vi hørte skyting utenfor og en gang viste det seg å være politiet som utløste granater for å skremme folk fra å komme seg inn på eiendommen vår. Flere dager i løpet av oppholdet kunne vi ikke forlate huset. I tillegg ble venner ranet utenfor barnehjemmet. Vi opplevde innbrudd i huset, men jeg ble ikke frastjålet noe.

Kaffe kan lukte alt fra gress til popcorn og sjokolade! I Colombia var jeg på en kaffeplantasje i tre dager. Jeg fikk være med på plukking, pakking og risting av ulike typer kaffe. Og kjenne smaksforskjellen på kaffen de beholder selv og den de sender til resten av verden.

Livet og døden. I India besøkte vi den hellige byen Varanasi hvor alle vil ha sitt siste hvilested. Sjansen er større for at du blir gjenfødt til noe bra her. De vasker seg i Ganges og tror de blir rene, men det er den mest skitne elva jeg har sett. I India feirer de livet på et helt annet vis enn oss. Vi fikk sett mange kremasjoner på nært hold.

Matforgiftning. Nei, jeg var maks heldig og opplevde ikke mageproblem på reisen, men jeg fikk en kraftig forkjølelse. India var kaldere enn forventet, jeg måtte bruke ullundertøy og vinterklær. Deretter fulgte en brå overgang til det varme klimaet i Thailand. Kroppen fikk sjokk.

Najonaldagen. 17.mai var jeg på busstur fra Boquete til Bocas Del Toro i Panama. På kvelden traff jeg to andre norske jenter og sammen sang vi "Ja, vi elsker" før vi kjøpte oss det som lignet mest på krone-is. Særlig mye hjemlengsel opplevde jeg ellers ikke på turen, til tross for at jeg er veldig heimkjær og glad i Hitra.

Once in a lifetime. På safari i Afrika var vi så utrolig heldige å få oppleve "de fem store": løve, afrikansk savanneelefant, kafferbøffel, neshorn og leopard. Til og med guiden vår måtte ta bilde da vi så en leopard-mor med tre unger.

På gjensyn? I tre uker jobbet jeg ved et barnehjem i Cape Town og det ble en veldig spesiell opplevelse. Jeg ble knyttet til ungene, og syntes det var vanskelig og fælt å skulle dra. Den siste dagen klarte jeg ikke si adjø. Da kom det bort en liten gutt til meg og nusset bort tårene mine. Jeg håper å kunne dra tilbake en dag.

Q-melking og ranchliv. I Uruguay tilbrakte vi to-tre avslapningsdager på en ranch i ingenmannsland. Her drev vi blant annet med hesteridning, vi lærte å lage empanadas og konkurrere i kumelking. Det var godt å slappe av langt unna alt storbymas.

Røde øyne betyr fare. Det lærte vi da vi sov i telt i den afrikanske nasjonalparken. Her var det ingen gjerder, sebraene gikk mellom teltene og elefanten drakk i fra vanntanken vår. En i følget vårt åpnet opp teltet sitt og da var det en løve kun fem meter unna, så mat måtte naturlig nok oppbevares i bilen.

Surfing, min nye interesse! Shit, så morsomt det var å surfe i Sør-Afrika til tross for at jeg ikke klarte å stå oppreist så lenge av gangen. Dessuten var det litt skummelt siden det ofte gikk haialarm. Da var det for en stakkars hitterværing å komme seg raskt inn til land igjen.

Treasure hunt. I en av de eldste og mest historiske byene i Uruguay, Colonia del Sacramento, hadde vi en halv dag med skattejakt. Vi fikk et ark med oppgaver vi skulle utføre, blant annet innebar det å finne byens eldste bygg og finne en bil med en stor fisk bak rattet.

Ubuntu betyr å gi uten og forvente noe tilbake. Tenkemåten blir sett på som en afrikansk livsfilosofi, og i Cape Town tatoverte jeg "ubuntu" i nakken.

Veggkunst. En gutt ble for noen år siden drept av politiet da han drev med grafitti i Bogotá, Colombia. For å vise sin støtte dro Justin Bieber etter konsert ut og spraymalte en vegg. Et stort politioppbud passet på Biebers sikkerhet mens dette foregikk. Det sies at han utilsiktet åpnet dørene for gatekunstnerne i byen.

Wifi-kort ble kjøpt ut av et vindu i en liten bakgård på Cuba. Dette er ikke direkte dagligdags, men minner som dette er det flere av fra den karibiske øya.

X- barnehagetanten min fra jeg var lita, Hallgerd Yttereng, har familie i Panama. Da jeg var der ble jeg satt i kontakt med hennes slektninger.

Ya man! Vi var på reggaefestival i Cape Town. På Costa Rica var vi på jungle rave med både flammeshow og morgen-yoga på programmet. I Buenos Aires var vi på gatefest og den foregikk som et folketog. Aller fremst var det live musikk, også forflyttet man seg fra destinasjon til destinasjon.

Zanzibar, her var det godt å endelig ta seg en dusj og føle seg ren igjen etter safarien. Jeg bodde på et hotell som også fungerte som en folkehøgskole. Den var drevet av en danske og huset mange fra Skandinavia. Ellers var dagene fylt med avslapping på de kritthvite strendene.

Æsj eller bare litt annerledes? Jeg prøvde forskjellig gatemat, blant annet skorpion. Det var knasende sprøtt og smakte som oversaltet potetgull. I Tanzania besøkte vi en banan-tribe hvor alt de laget var av banan. Vi fikk servert både bananøl og bananvin. Ellers gikk det mye i frukt og supermaten açaí bowl.

Økonomi. Jeg jobbet doble skift for å spare opp penger i forkant. Medregnet investeringene i utstyr ble turen kostende 250.000-300.000,-. Jeg prøvde å gjøre turen billigst mulig, men unnet meg av og til litt ekstra. Selv om det ikke var luksus så var standarden helt ok, jeg fikk ingen sengelopper og turen var definitivt verdt hver krone.

Å komme hjem igjen - etter å ha oppnådd alt jeg ønsket med turen. Jeg ble kjent med mennesker i fra hele verden og fikk sett spennende steder. Dessuten lærte jeg meg selv bedre å kjenne, jeg fikk erfare at jeg er både mer selvstendig og sterkere enn jeg hadde trodd. Jeg føler meg utrolig heldig og setter pris på hvor godt vi har det i Norge. En jorden rundt-reise anbefaler jeg alle!