– Mange er usikre på hvordan og hvor ofte de skal sjekke oppblåsbare vester. Derfor arrangerer vi Sjekk vesten-dagen i dag (mandag 24. apri)l, sier regionleder Bertil Holen i Redningsselskapet Region Midt-Norge. Han oppfordrer alle til å ta med vesten til nærmeste RS-kontor eller redningsskøyte for gratis sjekk.

Mandag 24.april på ettermiddagen blir det åpent i RS-garasjen på Fillan kai får du sjekket vesten av mannskapet på RS "Horn Flye".

- Redningsskøytene tar i mot besøkende til vest-sjekk så lenge de ikke må ut på hasteoppdrag. Redningsselskapets ansatte og frivillige viser hvordan du sjekker, rengjør og vedlikeholder flyteplaggene. Tar du med ny cellulosetablett og patron, så hjelper vi med å bytte denne, sier Holen, og legger til at de også flere steder selger Redningsselskapets vester med tilhørende patroner og cellulosetabletter til ekstra god pris på Sjekk vesten-dagen, eller via egne nettsider.

Bertil Holen er regionleder i Redningsselskapet Region Midt-Norge

Slik sjekker du vesten trinn for trinn

Holen oppfordrer alle til å ta fram redningsvester og andre flyteplagg og kontrollere dem på Sjekk vesten-dagen 24. april, enten på egen hånd eller ved å ta dem med til Redningsselskapet.

–  Det er enkelt å vedlikeholde en oppblåsbar redningsvest, og samtidig sørge for at alle får en sikker ferd på sjøen. Ta sjekken nå, så er du klar til båtsesongen enten den starter i april eller i fellesferien, sier Holen.

1. Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspatron-feltet på utløsermekanismen. Det betyr at de er skrudd i på riktig måte.

2. Skru ut CO2-patronen og skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På automatiske modeller (som blåses opp av seg selv) er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen før du vasker vesten. La vesten tørke før den pakkes på nytt.

3. Sjekk CO 2 -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.

4. Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner.

5. Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år. Noen modeller har ”Replace by…”, andre har produksjonsdato trykket på, som betyr at man må skifte tablett etter gitte retningslinjer. Det er viktig at du følger godt med på dette selv.

6. Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.

7. Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten. Pakk vesten igjen.

Redningsselskapet har også laget tre videoer, som viser hvordan du gjør det årlige vedlikeholdet, skifter cellulosetablett og CO2-patron og hvordan du pakker sammen redningsvesten etter at den har  vært i bruk. Disse finner man på nettsiden redningsselskapet.