Oddmund Hagen(68), som er født og oppvokst på Hemnskjela, har bokstavelig talt skrevet seg inn i historiebøkene. Fra før er han rosende omtalt i Norges litteraturhistorie av Øystein Rottem, og nå får han anerkjennende omtale i Nynorsk litteraturhistorie av Jan Inge Sørbø.

- Hva synes du om å få en plass i nynorsk litteraturhistorie?

- Det synes jeg er en ære.

- Hvem er det som havner der?

- Det er et utvalg av folk som skriver og har gitt ut bøker på nynorsk som blir løftet frem.

- I en artikkel om deg i Adresseavisen i 2000 var over tittelen «Snillfjords ukjente mester». Er du fremdeles det?

- Jeg ingen spesielt kjent norsk forfatter. Men jeg blir ofte kalt forfatternes forfatter. I fagmiljøet er jeg veldig akseptert, men en stor leserskare har jeg aldri hatt.

- Er det fordi du skriver på nynorsk?

- Det kan være en ting ved det. Pluss at jeg skriver ikke krim eller spenningsbøker som folk vil ha.

- Kan du kort fortelle hva du skriver om og hva du prøver å formidle?

- Jeg skriver om barndom og oppvekst, og tilknytning til sted. Det går igjen gjennom hele forfatterskapet. Utgangspunktet er barndommen på Hemnskjela. Det setter jeg inn i en ramme slik at det ikke blir nostalgi, men at det har med eksistens å gjøre. Man har en oppvekst, og den slipper man ikke unna.

- Hva fikk deg til å bli forfatter?

- Jeg har alltid vært interessert i litteratur, og begynte å skrive som ung student. Da jeg etterhvert så at det jeg drev med hadde noe for seg, så bare fortsatte jeg.

Hagen er utdannet lektor og pensjonerte seg for fire år siden. Han bodde på Hitra, og hadde nettopp begynt som lærer på ungdomsskolen på Fjellværsøya da han ga ut sin første diktsamling i 1977. Han jobbet der i fem år før han flyttet til Krøderen, hvor han har bodd sammen med sin kone helt til nå, og oppfostret to sønner. De har igjen kastet av seg fire barnebarn.

- Hvilket forhold har du til Hemnskjela og Hitra i dag?

- Vi har hus på Hemnskjela, og har hele tiden vært der ganske ofte. Nå når jeg er pensjonist, er vi der store deler av året om sommeren, høsten og våren.

Til nå har Hagen gitt ut 19 romaner, noveller, diktsamlinger og billedbøker for barn. Han er også utmerket med Nynorsk litteraturpris og Unni Sands bildebokpris, og var nominert til Brageprisen. Nå til høsten kommer den 20 boken - en diktsamling for barn. Før det har han ikke gitt ut noe siden 2007.

- Jeg har sittet i totalt 16 år i flere råd og utvalg, blant annet i Kulturrådet og Forfatterforeningens litterære råd, så det har ikke blitt så mye tid til å skrive. Men nå er jeg ferdig med det, sier Hagen, som i vel 30 år har vært litteraturkritiker i avisen Dag og Tid, der språket er nynorsk.

Oddmund Hagen er omtalt over to sider i Nynorsk litteraturhistorie, som ble lansert 28. mai.

- Kommer du til å skrive mer om barndom og eksistensielle spørsmål fra området her?

- Ja, det regner jeg med. Det er det som er tematikken min.

Han nevner Jan Fosse og Dag Solstad som norsk forfattere han orienterer seg mot og har blitt inspirert av i sitt forfatterskap. I tillegg en lang rekke utenlandske forfattere som østerrikske Thomas Bernhard, svenske Per Olov Enquist og chilenske Pablo Neruda.

- Hvordan vil du beskrive din litteratur?

- Det er erkjennelseslitteratur der man prøver å finne ut hvem man selv er, og hvordan man blir påvirket av omgivelsene og stedet man kommer fra.

- Er det noe folk her vil kjenne seg igjen i?

- Ja, det tror jeg sikkert. Hvis folk leser Utmarktrilogien, så tror jeg folk vil kjenne seg veldig godt igjen. Det er ikke beskrevet med stedsnavn, men selve landskapet og miljøet er veldig gjenkjennelig. Det er det mange som sier. Det er pendelbevegelsen mellom Krøderen og Hemnskjela som utløser selve handlingen i bøkene. Man kjenner igjen Fillan, Hemnskjela og Trondheimsleia selv om det ikke nevnes med navn.

- Er det du som er romanfiguren?

- Det er det vel egentlig ikke. Det er ikke absolutt likhetstegn mellom fortelleren i bøkene og forfatteren på omslaget. Men det er en form for selvbiografisk litteratur med selvreferanser underveis.

Hagen har også gitt ut kunstboken «Landskapets tekst» sammen med billedkunstneren Anders Kjær.

Barneboken som kommer ut nå til høsten heter «På garden og i skogen», der handlingen foregår på en gård og med alle dyrene som lever der og i skogen. Den er illustrert av den kjente illustratøren Akin Duzakin, som har laget tegningene til Hagens fire tidligere barnebøker.

- Jeg er kanskje like godt kjent for barnebøkene mine som voksenbøkene mine. Barnebøkene er oversatt til seks språk, forteller han.

Hagen og kona driver akkurat nå og flytter til Trondheim, og regner med å få anledning til å tilbringe enda mer tid på Hemnskjela.

- Hva gjør du når du er på Hemnskjela, bortsett fra å tenke og skrive?

- Jeg gjør ikke så mye annet enn det annet folk gjør. Jeg har båt og drar ut og fisker og drar på turer.

- Hvordan er det å komme ut til Hemnskjela?

- Det synes jeg er befriende. Det er derfor jeg reiser ut dit også.

928 28 154 lars@hitra-froya.no