Det var i starten av desember at lokalavisa første skrev om Sigurd Vie, niåringen som hadde fått en ganske annerledes julekalender i år.

Hver dag frem mot julaften har Sigurd løst oppgaver og tjent penger til sin egen innsamlingsaksjon for Plan Norge og utdanning i Liberia.

Status: dagen før dagen

I dag, lille julaften, er det igjen tid for å høre med Sigurd hvordan det har gått med innsamlingsaksjonen hans så langt.

- Det har gått kjempebra. Akkurat nå har vi samlet inn 30 217 kroner, kan Sigurd fortelle entusiastisk.

[M1]

Justert målet mange ganger

Sigurd starta med et mål på 2 400 kroner.

Det fikk han inn allerede 1.desember.

Deretter har pengene fortsatt å strømme inn til Sigurds julekalender.

Målet har de måttet justere så mange ganger at mor Brit har mistet oversikten.

- Det har vært over all forventning. Denne innsamlingen har blitt mye større enn jeg hadde trodd på forhånd, slår hun fast.

Hjelper 70 elever til jul

Med over 30 000 innsamlede kroner, har 67 elever i Liberia fått utstyr og skolemateriale, takket være Sigurd og hans innsamlingsaksjon.

- Nytt mål er å få til utstyr og skolemateriale til 70 elever forteller mor og sønn Vie.

- Vi mangler litt over tusen kroner og det klarer vi sikkert, sier Sigurd bestemt.

- Jeg gleder meg, for nå skal jeg snart tømme innsamlingsbøssa vi har hatt her hjemme og den er tung.

- Når vi tømmer den, så nærmer vi oss opp mot det nye målet ja, tror mor Brit, - hvis ikke kan det hende at nissen kommer med siste rest i morgen kveld, ler hun.

Engasjert Frøya

Det har vært en annerledes desember måned, ikke bare for Sigurd og Brit, for hele familien som har vært i sving med innsamlingen.

- Vi har ikke akkurat ligget på latsia nei, ler Brit - mens andre har vaska rundt til jul, har vi holdt på med bistandsarbeid.

[M2]

Engasjementet rundt innsamlingen til Sigurd har vært stort på Frøya.

- I og med at Sigurd har stått for denne innsamlingsaksjonen, har den engasjert på en annen måte enn de store aksjoner gjør, tror Brit.

At Plan Norge har heiet frem Sigurd hele veien, har betydd mye for han, sier hun.

- Kanskje blir han en dag ansatt i Plan Norge for å jobbe med bistand, ler mor.

Loddsalg på Coopen

I løpet av desember har Sigurd bakt og solgt kakemenn. Han har blant annet pantet flasker, holdt ulike auksjoner, solgt lodd, solgt julefilmene sine og solgt legoen til storebrødrene sine.

[M3]

Hva har vært det artigste med julekalenderaksjonen Sigurd?

- Det har vært å være på Coopen, hvor jeg har solgt lodd og samla inn penger. Det var veldig artig og det jeg kommer til å huske aller best.

Kunne du tenkt deg en sånn julekalender til neste år også?

- Det har vært så artig. Jeg kunne tenkt meg å holde på med julekalenderen året rundt jeg!

- Som mor kan jeg nok ikke forsette som julekalenderorganisator gjennom hele året, men det har vært artig, ler Brit.

- Til neste år blir det nok en julekalender med oppgaver igjen, men ikke i like stor dimensjon som denne har blitt, smiler Brit.

[M4]

Neste målet

Det blir litt rart at julekalenderen snart er over sier Sigurd, men ni-åringen har ikke tenkt å gi seg med det.

Han har allerede neste målet klart.

- Det neste jeg vil samle inn penger til er ebola-sykdommen.

- Det med ebola, visste ikke jeg før han sa det nå, sier Brit, - men Sigurd har det klart for seg.

-  Jeg skal også få meg fadderbarn fra Liberia, det skal være en gutt og han skal være 9-10 år sånn som meg forteller Sigurd.

- Vi har et Plan-fadderbarn fra før forteller Brit, - men det var viktig for Sigurd å få sitt eget fadderbarn. Han skal selv sørge for å ha nok penger og betale for sitt fadderbarn til neste år.

Mye feedback

Mor Brit forteller at hun ikke har gått på butikken, uten at noen har kommet bort til henne for å høre hvordan det går med kalenderen, - både folk jeg kjenner og de jeg ikke kjenner så godt har spurt.

Sigurd har fått mye feedback fra alle rundt seg og er strålende fornøyd. Han har lært mye av denne innsamlingen, tror mor Brit.

- Sigurd er ni år og som niåringer flest, er han opptatt av data og Minecraft, men denne måneden har han endra litt fokus og fått ting i perspektiv.

Det fortsatt mulig å gi penger til Sigurds aksjon i noen dager til, forteller Brit og Sigurd. Innsamlingssiden hans finner du her: http://www.plan-norge.no/innsamling/min-julekalender-innsamling