Det var sist sommer undertegnede ble invitert med for og se "inkafiguren" på Steinsøya i Halten. For selv om steinformasjonen har ligget der siden tidenes morgen, så var det få som hadde sett den. Noe av forklaringen på det finner vi nok i at den lå litt bortgjemt i ei kløft, på yttersiden av øya Steinsøya, nord for hovedøya Husøya i Halten.

Bare fra en spesiell vinkel, og helst med gunstig lys, kan man legge merke til ansiktet og hodet i stein. At figuren ligger et godt stykke unna der folk normalt ferdes, har nok også vært en medvirkende årsak til at få har visst om den.

Oppdagelsesferd

Sommeren 2017 fikk Solfrid Sundli Naas og Svein Naas fra Kristiansund oppleve den, etter tips fra Solfrids søster Anita. For Anita hadde oppdaget den flere år tidligere, da hun var på oppdagelsesferd på de glattskurte svabergene, der sjøsprøyten sørger for at ingen vegetasjon får feste. Og hvor storhavet nesten alltid går hvitt, selv i strålende sommervær.

- Anita viste meg bilde av figuren, og det ga meg assosiasjoner til inkariket da jeg så den, sier Solfrid, som sammen med ektemannen Svein har feriert i store deler av verden. Solfrid er opprinnelig fra Hitra, men har solide røtter på Halten, hvor hun tilbringer mange uker hvert år, sammen med sin Svein.

STEINANSIKT: Med haka i vannkanten og resten av ansiktet oppover mot venstre, ligger steinansiktet bare et lite stykke fra storhavet, ytterst på Steinsøya i Halten.

Minner om Påskeøya-figurene

Selv om steinen alltid har ligget der, var det altså først sist sommer Solfrid og Svein fikk se den merkelig steinformasjonen på Steinsøya. Minst et par meter langt, formet som et hode, kanskje ikke helt ulikt hodene på figurene på Påskeøya, som Thor Heyerdahl forsket på i mange år.

Noe ulikt fra statuene på Påskeøya kan det se ut som figuren på Steinsøya har en høy skalle eller hjelm, og når vi først har "oppdaget" ansiktet, har vi ingen problemer med å finne både øyne, nese lepper og hake. Men helt ulikt figurene fra Thor Heyerdahls Påskeøy, så er "inkafiguren" i Halten formet av naturen selv, helt uten menneskelige inngrep.