Arbeidsliv

- Jeg ramla på hodet ute av lastebilen en gang, og vrikka foten. Da gikk jeg på krykker ei hel uke etterpå. Det er vel det lengste jeg har vært borte fra arbeid, sier Jan Frode Kvernø.

Han har jobba i bransjen i tyve år. Han starta som søppelkjører i Frøya kommune, ble med i det som het Kystmiljø, og siden Hamos tok over renovasjonen i øyregionen, har han jobba der.

- Bortsett fra den ene gangen, har jeg ikke vært mange dagene syk, sier han.

Hamos sin sykefraværsstatistikk viser at deres avdeling på Hitra/Frøya, dvs de som kjører søppelbilene på øyene, pluss betjener miljøstasjonene på Melkstaden og Fillan, for både 2014 og 2015 hadde et sykefravær på under 0,5 prosent. Dette gjelder 11-12 ansatte totalt i dette tidsrommet.

Stig Jonny Slørdal og Zacharie Dogsbo henter restavfall ved Gurvikdal havfiskesenter.

Robuste arbeidsfolk

- Egentlig betyr det at sykefraværet er null. De få timene og dagene de har vært borte, så har det handla om syke barn, eller at de har fulgt ungene til tannlegen og slikt, sier avdelingsleder Stig Dyrvik.

Som fleiper med at det er diktatorstyre som gjør at man har så fine tall:

- Kommer de ikke på jobb så drar vi heim og henter dem, flirer han.

- Neida, det er robuste arbeidsfolk dette. Og jeg tror man blir robuste av jobben. De håndterer restavfall som inneholder det meste, så jeg tror de er immune mot å bli syke av bakterier og annet, sier Stig Dyrvik.

Han forteller at firmaet ikke har noen spesielle velferdstiltak for å få folk til å stå i jobben. Og de fleste får mer enn nok trening gjennom arbeidsdagen.

- Det er de på kontorene inne på Orkanger som driver og sykler, og som trenger det, sier Stig Dyrvik

20.000 skritt

Emilian Proskura forteller at kona fikk skritt-teller gjennom jobben sin. En dag lånte han den med seg for bare å sjekke hvor mange skritt han tok en arbeiddag der han hadde jobben med å stå bak på bilen og hente inn søppeldunker.

- Det ble 20.000 skritt. Jeg synes jeg får nok trim gjennom arbeidsdagen, sier Emilian.

Jan Frode trener en del utenom arbeidstida.

- Jeg går en del turer, og så er jeg fast i svømmebassenget. Svømmingen gjør bra for skuldrene, mener han.

Tungt arbeid

Karene sier det er tungt fysisk arbeid.

- Spesielt om vinteren. Det er som oftest ikke måket rundt dunkene når vi kommer og henter dem, og da blir det en del tøffe tak, sier Stig Dyrvik.

Lokalavisa møter opp Stig Jonny Slørdal og Zacharie Dogsbo som kjører restavfallsruta på Frøya denne dagen. Zacharie kom til Hitra i vinter, og har jobbet i Hamos i en måned. Siden han ikke har førerkort ennå, så er det han som står bakpå på denne ruta.

- Jeg trives veldig godt med jobben, sier han.

Det gjør også Stig Jonny, som har elleve års fartstid som søppelkjører.

- Det er godt arbeidsmiljø, og jeg trives med å kjøre. Så dette har jeg tenkt å fortsette med, sier Stig Johnny, i det han setter seg inn i bilen for å kjøre til neste avkjørsel.

Stig Jonny Slørdal har kjørt søppelbil for Hamos i elleve år, og har tenkt å fortsette med det.

Allsidig jobb

Jan Frode Kvernø, som har vært i firmaet enda lenger, synes han har en allsidig jobb.

- Nå har jeg kjørt kontainere siden 2005-6. Det gjør at jeg alltid kjører til nye plasser, og treffer hver dag mye trivelig folk, sier Jan Frode, som sjeldent har opplevd å få kjeft for jobben han gjør.

- Nei, jeg tror folk setter pris på jobben vi gjør. Vi merker det hvis vi har kjøring i jula. Da ligger det ofte en twistpose eller en marsipangris oppå dunkene. Vi har gotterier i hylla her til langt uti januar, sier han.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no

Hans Ingi Nattestad Joensen, Jan Frode Kvernø og Emilian Proskura på pauserommet på Melkstaden.