Svend Sivertsen er avisas vert på turen, og kan opplyse at Orklareiser nå melder at 43 personer allerede har tatt kontakt med selskapet og meldt seg på lesertur til Gotland, den populære eventyrøya utenfor kysten i Sør-Sverige. Øya er kjent for mye vakker natur, historiske steder med særegen historie og de magiske solnedgangene.

Øya ligger 90 km fra den svenske fastlandskysten, og det mest kjente stedet er øyas eneste by, Visby, som mange mener er Nordens vakreste.

Som ved alle leserturer blir deltakerne hentet med buss i nærheten av heimplassen, brakt trygt av sted med buss, båt og fly. Avreisedagen er lørdag 10. juni, og første overnatting blir i Sundsvall. Sverige er langt, og det blir for lang bussreise å kjøre helt fram til Nynäshamn der båten går ut til Gotland søndag kveld.

Det er fortsatt tre ledige plasser til turen, forteller Hugo Storsand i Orklareiser. Han er imponert over hvor raskt folk har meldt seg på. Men som han påpeker: mye kan hende i løpet av månedene fram til reisen starter. Noen kan fortsatt melde avbud, og derfor er det fortsatt mulig å melde seg på for flere. Og det har vært ventelister før også der folk har kommet med etter hvert.

Gotland har 61.000 innbyggere og hele 42.000 registrerte fornminner, noe som bidrar til at Gotland er ett av Sveriges mest gylne besøksmål. De gamle vikingene kalte øya for Gulland. Visby er en godt bevart middelalderby som er skrevet inn på UNESCOs verdensarvsliste.

Innenfor bymuren finner vi en vakker by der folk lever sine hverdagsliv – året rundt. Her skal turdeltakerne fra Hitra og Frøya bo på Best Western Strand Hotel med fire overnattinger, og her skal vi spise. Området er omgitt av smug og hus fra middelalderen innenfor den imponerende bymuren.