Russen på Frøya og Hitra skal snart i gang med Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon " Krafttak mot kreft". I går hadde russen på Frøya kickoff i forkant aksjonen, i dag er det Hitra-russens tur.

Har en klassevenninne med kreft

- Russen på Frøya vil være med i bidra under årets "Krafttak mot kreft", fordi vi vet at pengene går til en god sak. Dessuten berører dette mange av oss, forteller russepresident Åse Johansen.

- Vi har en klassevenninne som har kreft og nå på mandag begynte hun med en ny type behandling kalt immunterapi. Dette er en amerikansk behandlingsmetode og hun er den aller første til å prøve den ut her i Norge.  Uten forskning hadde det ikke vært mulig for henne å prøve dette, så at pengene vi får inn går til kreftforskning, det er bra, sier Johansen.

Skal slå fjorårets sum

Det er 50 rødruss på Frøya i år forteller Johansen, og mandag den 9.mars skal de ut å gå med bøssene sine.

- Vi skal klare å dekke hele Frøya den dagen, og er man ikke hjemme, så er det fullt mulig å gi penger til aksjonen i ettertid.

Under fjorårets "Krafttak mot kreft", samlet russen på Frøya inn 27 816 kroner. Russepresidenten har stor tro på at de skal klare å slå den summen i år.

- Det er en motivert gjeng som skal ut med bøsser, og jeg tror det er fullt mulig for oss å få inn over 30 000 kroner i år.

Motiverte og informerte

Hvert år bidrar russ over hele landet stort, som bøssebærere under innsamlingsaksjonen som holdes i løpet av de to første ukene i mars. Pengene fra årets aksjon skal uavkortet gå til forsking på personlig tilpasset kreftbehandling.

Gina Bøe fra Kreftforeningen, holdt motivasjonsforedrag for russen på Frøya tirsdag ettermiddag. I dag holder hun foredraget for russen på Hitra.

- Kreft berører alle. Årlig er det 30.000 personer som får kreft, det vil si 80 personer per dag. På grunn av pengene som samles inn til forskning, er det i dag 2 av 3 som overlever kreft. Derfor er det så viktig at russen gjør den jobben de gjør, sier Bøe.

- Pengene de får inn i bøssene går direkte til forskning.

Bøsse i lua

Under fjorårets "Krafttak mot kreft", kom det på landsbasis inn 32 millioner kroner. Russen på Frøya samlet inn 27 816 kroner, russen på Hitra 42 847 kroner.

- Jeg håper at russen i øyregionen kan gi to timer av sine liv, til å være bøssebærere for kreftforeningens aksjon, sa Bøe.

All russ som deltar i "Krafttak mot kreft", får en minibøsse til å knyte i russelua si.

Det er en knute man kan ta fram og fortelle til foreldre og besteforeldre hva betyr, en knute man kan være stolte av.