Gjengen har s langt hatt et fantastisk reisevær med sol og 20-23 grader. Det kunne ikke vært stort bedre om været skulle vært bestilt. Den første dagen ble mer å regne for en transportetappe. Målet var Mosj¯en og her ventet en bedre middag og en vandring i sj¯gata om kvelden. Opplagte sjÂf¯rer og reiseledere fra Orklareiser krydret turen med interessant historikk og fortellinger om stedene vi passerte og ikke minste vartet de opp med gode historier.Lørdagen la vi turen etter ytre kystriksvei oppover med tre ferger og stopp p historiske steder. Vill og vakker natur med enorme fjellpartier, vakre fjorder og bosteder tett i tett langs ruta. Ferga fra Kilboghamn til Jektvik tok en times tid, folk slappet av og fikk se steder de fleste ikke hadde sett f¯r. Vi stoppet ved Svartisen og fikk se ismassivet som henger utover fjellet, og sporene som klart forteller at Svartisen har blitt mindre de senere Ârene.Turen gikk videre innom botn av Glomfjord f¯r vi fortsatte ut mot Kunna og en stopp ved minnesteinen for de som omkom da ubÂten "Uredd" gikk ned og 39 mennesker omkom under krigen rett ut for dette stedet.Erfarne fiskere med mange sesonger på Lofoten fortalte om øyer og fjorder som dukket fram. Det ble interessant for mange. Veteran Jarle Sirivik som har 32 sesonger på Lofot-fiske bak seg, kunne fortelle mangt om farledene og øyene vi etter hvert fikk i øyesyn.Ved Saltstraumen ble det en lengre stans der vi fikk oppleve naturkreftene p nÊrt hold. Saltstraumens enorme sj¯masser som passerer att og fram i den smale straumen var et imponerende skue. Mange hadde gode forslag til hvordan en burde kunne utnytte tidevannet til en fornuftig kraftproduksjon. Flere diskuterte ivrig med den pensjonerte kraftlagssjefen Gunnar Wikan som er med p turen.Utpå kvelden kom vi trygt fram til Rica Hotell i Bodø hvor alle sjekket inn og en herlig middagsbuffet ventet. Kvelden ble s fulgt opp med tur på byen enten med vandring p kaia eller i "glassgata". Noen besøkte ogs pubene som det var flere av. En biteliten demper p stemningen ble det at Rosenborg tapte 2-3 mot Brann, men vi gledet oss med bodøværingene etter at hjemmelaget hadde slÂtt Ham-Kam hele 6-1. Det ver viktig  lete fram det positive.

Over Vestfjorden

Søndag gikk turen videre med ferga "Bodø" over Vestfjorden som lå speilblank i vakkert sommervær. Vi passerte Landegod og stevnet ut fjorden, temperaturen var like fin som dagen i forveien. Mannskapet p ferga kunne fortelle at vi var heldig. Det er ikke hver fergetur mellom Bod¯ og Moskenes som arter seg s idyllisk. En tre times fergetur var flott, vi slappet av, beundret utsikten og det ble god tid til  bli enda bedre kjent med hverandre.

Snart tronet Lofotveggen fram og den storslåtte naturen gjorde inntrykk. Det gjorde ikke noe at det skyet litt over og ble noen regndråper.

Strandet på Moskenesøy

Vi så innover SørvÂgen idet ferga gled inn til fergeleiet på Moskenes. Her ventet to lokale guider som inntok hver sin buss og ble med resten av dagen fram til SvolvÊr.

Vi startet med  kjøre den smale E10 utover til H i Lofoten. Et vakkert lite sted som i sin tid bet¯d mye for fiskerfamilier og folk som var knyttet til Lofotfiske. I dag er det turismen som trekker folk dit. Gamle fiskemottak, trandamperi, bÂtverksteder og et gammelt bakeri som fortsatt er i drift til ære for turistene, ble besøkt.

Vakre Reine

Fra Å sneglet vi oss fram etter en heller smal europavei og vi kom til Reine, stedet som i sin tid ble kÂret til Norges vakreste sted. Fiskeværet har fortsatt et yrende liv og mange bÂter l ved kai i det idyliske vÊret. Det ble fotografert og minnene blir helt sikkert tatt med heim.

Vi kjørte videre og ble holdt løpende orientert av guidene. Vi kom over til Flakstadøy og p Flakstadstranda var det tid for gruppebilde. Foran de voldsomme fjellene stilte de 86 turdeltakerne opp til gruppefoto iført en spesiell t-skjorte laget for anledningen.

Smeden i Sund

Vi besøkte smeden i Sund som har blitt en turistattraksjon av de store i Lofoten. Gammelsmeden er riktignok borte, men yngre krefter fører arven videre. Søndag til tross, smeden sto i gruva som sprutet ild, han hamret og slo og vi fikk se hvordan jernet ble varmet og banket til vakre gjenstander. "Skarven" har p mange mÂter blitt hans varemerke og flere benyttet anledningen og kjøpte med seg souvenir heim.

Vi kom til VestvÂgøya og passerte kommunesentret Leknes. VestvÂgøy kommune er en betydelig jordbrukskommune i Lofoten.

Om kvelden kom vi fram til Svolvær og ble møtt av Svolværgeita oppe i fjellmassivet over byen. Her lå sørgående hurtigrute " Polarlys" ved kaia, og en time etter at den forlot byen, gled nordgÂende hurtigrute "Kong Harald" inn til den samme kaia. Noen traff ogs kjentfolk ombord. Rolf Karsen har sitt virke på "Kong Harald" og Leif B Eriksen fikk slått av en passiar med sin treningskamerat i Hitra friidrettsklubb.

P Rica Hotell i Svolvær tok vi inn til en bedre middag og det ble gjort heder p dagens jubilant i reisefølget. Inga Fillingsnes, som fylte 70 Âr denne dagen.

Tre overnattinger i Svolvær sto p programmet, men aktivitetene strakte seg over et vidt område.

Til Henningsvær

Etter en tur p egen hånd rundt om i Svolvær, tok vi en tur til Henningsvær, et av Lofotens viktigste fiskevær. Vi passerte Kabelvåg og kom til en idyll av et sted. «Stedet Vår Herre lot bygge uten hjelp av nivelleringsingeniører og arkitekter», reklamerer reiselivet med. Her er kanskje Norges mest berømte og særpregede fiskevær, også kalt Nordens Venezia. Vi var så heldig  ha med lofoten-veteranen Jarle Sirivik, som har 32 sesonger i Lofoten bak seg. De fleste med tilhold nettopp i Henningsvær. Han guidet oss rundt mens Knut Grønningen og Jostein Grande lirket de store turbussene fram p smale veier tett inntil hushjørnene.Et besøk p Galleri Lofoten Hus med et strålende lysbildeshow med flotte lofotenbilder av Frank A. Jensen ble fulgt opp av en utstilling med vakre malerier av blant andre Karl Erik Harr. En rorbutur ble det ogs tid til for litt mat og en kald forfriskning. Det hørte selvfølgelig med.

Vikingsmuseet p Borg

Utp dagen kom vi til vikingemuseet på Borg. Etter en omvisning der vi fikk se en interessant utstilling med flere originale gjenstander som ble funnet under utgravingene p Borg, ble vi pÂkledd vikingekapper. Alle som en ble vi geleidet inn i selve vikingehuset der det ble servert middag p «vikingevis». Det store huset er en fullskala gjenoppbygging av det største høvdinghus som er funnet. To av gjestene, ble pekt ut til å være vÂre høvdinger og plassert i høvdingesete sammen med høvdingen p Borg. Det var Karen Winter Westrum og Leif Landrø. Borg-høvdingen sto fram og talte til de trauste trønderne som satt benket i langhuset. Historien om stedet og utferdene ble fortalt. Vi følte oss hensatt til vikingetiden i skinnet fra ilden i gruva og tranlampene og i lukta av steikt lofotlam. Vår redskap ved langbordet var kun en plett og en tollekniv, men det gikk fint og vi var en opplevelse rikere.

Med Hurtigruta inn Trollfjorden

Dagen etter gikk bussturen til Stokmarknes i Vesterålen. Bussturene går fort med gode og freske historier av sjÂfører og reiseledere og Birgit Bjørnstad sørget for bÂde solosang og ledet an i allsangen.I Stokmarknes var det besøk i Hurtigrutemuseet og vi entret ombord i gamle «Finnmarken» som er satt p land og utgjør en del av det store Hurtigrutemuseet. P vandring i hovedgata traff vi tilfeldigvis ogs p HFs tidligere Frøya-journalist Tor Jo. Jensen som bor her og arbeider for Bladet VesterÂlen. Et hyggelig gjensyn.

Utpå dagen gikk vi ombord i en langt nyere Hurtigruteutgave, «NordNorge», som ankom Stokmarknes p tur sørover. N la vi kursen gjennom Raftsundet og en spennende visitt i Trollfjorden l foran oss.Og reisefølget ble ikke skuffet. Det store skipet skeld innover Trollfjorden i sakte fart. Høye, loddrette fjell p hver side og en fjord som ble bare smalere og smalere. En helt fantastisk opplevelse. Japanere og andre utlendinger som reiste med Hurtigruta, hang nÊrmest utenfor rekka for  filme og ta bilder. Stemningen p bakre dekk var høy. Innerst i Trollfjorden var det så vidt plass for å snu det store skipet. Bauen var nesten i fjellveggen før det ble slÂtt akterover, men med propeller i alle ender så snur Hurtigruta nærmest rundt sin egen akse. Det ble et fasinerende skue for oss alle.

Satte nesen sørover

Neste dag var det to timers fergetur over til Skutvik. Vestfjorden lå også denne dagen så og si speilblank og ingen hadde reisesykeproblemer.Vi tok flere raster under veis. I Fauske var det matservering før vi fortsatte forbi tv-kjente Rognan og kjørte opp på Saltfjellet. Ved Polarsirkelsenteret ble det en lengre stopp. Souvenirer skiftet eiere, mer fotografering og mer mat. Turen fortsatte gjennom Dunderlandsdalen, vi passerte Mo i Rana og kjørte fram til Mosjøen der det var siste overnatting. Etter middagen var det dansemusikk i baren og en del benyttet anledningen til en svingom.

Siste dag var nærmest en transportetappe. Vi inntok middagen i rett tid på Stav Gjestegård, før vi satte nesen utover mot øyriket på Trøndelagskysten. Om bussturen ble lang? I antall kilometer, ja. Men ikke minst dyktige sjåfører og reiseledere bidrog med mange freske vitser og historier som fikk opp latterdøra. Stemningen var topp hele veien, og folk syntes å være svært godt fornøyd med turen og opplevelsene i nord.