Valdas Guntarskis reiser til Litauen og Polen for å konkurrere i brannmannferdigheter.

Dersom du observerte en mann ikledd full brannuniform med en slange over skulderen løpe opp og ned branntrappene på Hotell Hjorten i Fillan på søndag, kan lokalavisa betrygge deg med at det bare var øvelse. Valdas Guntarskis skal delta i den internasjonale Firefighter Combat Challenge-konkurransen i Polen i slutten av juni.

- Før konkurransen i Polen skal jeg delta i en lignende konkurranse i Litauen i begynnelsen av juni, forteller Guntarskis.

Guntarskis på vei opp de fem etasjene på Hjorten Hotel

Konkurransen går ut på å fullføre ulike øvelser på kortest mulig tid. Først skal brannmennene løpe i fullt røykdykkerutstyr opp fire etasjer, trekke opp en brannslange på rundt 20 kilo, og løpe ned igjen. Deretter skal de bruke en rekylhammer for å flytte et jernrør på over 70 kilo, før de skal løpe med brannslange gjennom en løype og treffe ulike mål med vann fra slangen. Den siste delen av øvelsen er å trekke en 85 kilos dukke 30 meter.

På toppen av trappene må Guntarskis hale opp brannslangen.

- Det er den siste biten med dukka som er verst. Hele kroppen verker og både armer og bein føles som stein. Da lurer jeg på hvorfor i all verden jeg holder på med dette, men når jeg kommer i mål er det verdt det, forteller Guntarskis.

Håper på flere treningspartnere

Det er den første delen av konkurransen Guntarskis trente på i Fillan søndag første pinsedag. Han startet på bunnen av branntrappa og løp opp de fem etasjene med en slange over skulderen. Slangen ble brukt i mangel på flaskesett for å simulere vekten.

På toppen av hotellet trakk han opp en sammenkveilet brannslange med tauet til Oddvar Olsen, før han løp ned igjen. Denne seansen brukte han under 50 sekunder på.

- Hjorten Hotell er den eneste plassen med utvendige trapper som egner seg, forteller brannmannen.

Til daglig jobber Guntarskis som snekker på Frøya, men sier han veldig gjerne vil gjøre en innsats for brannvesenet på Frøya eller Hitra. Han har bodd på Frøya i nesten tre år og har trent med konkurransen i tankene siden han kom. Det er først den siste tiden den praktiske treningen på øvelsene han får i konkurransen har startet. Lokalsamfunnet på øyene har vært svært støttende til Guntarskis trening, forteller han. Han har fått lånt utstyr og brannslanger både fra Hitra og Frøya brannstasjon, samt tau fra Oddvar Olsen.

- Jeg håper flere kan bli interessert i det jeg holder på med. Det er veldig god trening og veldig sosialt, forteller Guntarskis.

Han har som mål å være blant topp fem i konkurransen i Litauen, og blant topp ti i Polen.