Unge reisende under 30 er fire ganger mer utsatt for skade på ferie enn resten av befolkningen, viser tall fra Finans Norge. Som oftest er det eiendeler unge har med seg hjemmenfra som enten går tapt, blir ødelagt eller blir stjålet. Det skjedde hele 95.000 ganger i løpet av fjoråret, noe som kostet forsikringsselskap nærmere 320 millioner kroner. Skadesjefen i Frende Forsikring, Petter Lassen, tror han vet hvorfor:

- Unge reiser ofte på tur med dyre mobiler, solbriller, merkeklær og kostbar elektronikk. Mye av dette er lett omsettelig, sier han.

Hva mener øyungdommen?

Det er en skremmende kombinasjon; unge er dårligst på reiseforsikring - unge blir oftere utsatt for skader. Hitra-Frøya tok seg en tur i Fillans gater for å høre om hva unge i øyregionen mener om reise, tyveri og forsikring.

- Tja sikkert, sier Karl Erik Melhus usikkert etter spørsmål om han har reiseforsikring eller ikke. Sammen med Sander Pettersen sitter femtenåringene og luker gress som sommervikarer hos Dalpro. De er begge enige i at reiseforsikring er noe alle burde ha, siden det fort kan gå galt.

Både Karl Erik og Sander har vært i Sverige i løpet av ferien, uten å tenke så mye over å ha reiseforsikring på plass:

- Foreldrene mine har vel orden på det, og så skal det nå gå bra uansett, selv om det er kjedelig hvis noe går tapt eller jeg blir skadet, det er jo mange skumle sykehus rundt om kring, sier Karl Erik Melhus, noe Sander Pettersen nikker seg enig i.

- Kjipt

På en benk lengre bort i Fillan sentrum sitter kjæresteparet Aleksander og Guro fra Trondheim og nyter sommersola. De vet begge at de har resieforsikring på plass, noe hvertfall Guro har sjekket ekstra godt siden hun på lørdag skal reise til Spania.

- Det er jo kjipt å bli utsatt for noe og du ikke har reiseforsikring, sier hun.

Aleksander tror unge reisende har med seg mere verdifulle ting enn de litt eldre, og at vi samtidig er mye dårligere til å passe på det vi har med oss:

- Vi har jo med oss alt fra dyr elektronikk, klokker, bankkort og merkeklær. Og så forlater vi det ofte uten oppsyn, sier Aleksander, som også mener eldre er flinkere til å passe på eiendelene sine.

I den andre enden

Det er ingen vits i å krangle med statistikken - ungdom er verst. Men hva med de i den andre enden?

Statistikk ført av Frende Forsikring viser at aldersgruppen 30-44 år er flinkest på å ha reiseforsikring i orden, som jo er segmentet som nylig har vært under 30 år. Petter Larssen hyller småbarnsfamilier for dette:

- Gruppen 30-44 år er gjerne de med små barn, så kanskje er det familieansvaret som spiller inn? Eller kanskje de er kloke av skade? undrer Frendes skadesjef.