ET GODT TEAM: Liv Nordsteien og Reidar Frog (t.h) har jobbet tett sammen med Bjørn Vogelsang (daglig leder) i fire uker, og forteller om et godt samarbeid for Stiftelsen Halten Nekolai Dahls Minne.
TRAVELT: Når rutebåten kommer på tirsdager og søndager er det hektisk for vertskapet. Her tar Liv og Reidar avskjed med de reisende.
I SÆRKLASSE: Liv Nordsteien har fått mye skryt for maten hun har laget i sommer, og Bjørn Vogelsang (t.v) kan bekrefte at fiskesuppa smaker fortreffelig. For at Liv skulle nå opp til kasserollene, laget Reidar Frog (t.h) en pall hun kan stå på.

FRIVILLIG

SOMMERARBEID

Det er mange som gjør en frivillig innsats for Stiftelsen Halten Nekolai Dahls Minne, og flesteparten av dem kommer faktisk fra Fosen. Etter det lokalavisa kjenner til er Ørland og Bjugn kraftig overrepresentert blant eierkommunene, når det gjelder dugnadsinnsats og hvor sommer-vertskapet kommer fra.

Liv Nordsteien fra Oksvold i Bjugn er blant de mange som år etter år har tatt turen til Halten år etter år. Ikke minst har hun vært trofast medhjelper på Haltendagene.

- Jeg har vært på alle Haltendager unntatt en, sier Liv, som i fjorten år overnattet i en kummerlig liten krok, kalt "Lygarkroken" på gammelbrygga under oppholdet.

Også Reidar falt for Halten

Men så traff hun Reidar, og kroken ble for trang. De to siste årene har hun derfor hatt litt større "bopel" under Haltenoppholdene.

- Det har ingenting med Halten å gjøre at vi traff hverandre, opplyser Reidar, med etternavn Frog.

Liv hadde vært alene i to tiår da Reidar annonserte et lass med ved han ville selge, og Liv trengte noe å fyre med. Så fant hun varmen i veden, og i Reidar, og selvfølgelig måtte hun ta ham med til Halten.

- Det gjorde ting enklere at også han falt for stedet, sier Liv.

Ros for maten

Begge er medlemmer i Halten Slitarlag, og både i fjor og i år var begge viktige brikker i Haltendags-puslespillet. Men det holdt ikke med ei helg i Haltens tjeneste, så de meldte seg like godt som verter over lenger tid. Ikke ei uke eller to som de fleste andre gjør, men hele fire uker stilte de seg til disposisjon for Stiftelsen Halten Nekolai Dahls Minne.

- Det har vært tanken på å lage mat til andre som har holdt meg igjen fra å være vertskap, sier Liv, som virkelig fikk prøvd seg i sommer. Til Haltendagen laget hun 50 liter baccalao, en rett hun aldri hadde kokt før.

- Vi googlet og ringte rundt for gode råd, og baccalaoen ble veldig god, ler hun.

Også fiskesuppa som ofte sto klar for sultne rundreisende falt i smak hos gjestene.

- En mann på flere og nitti år sa at suppa var så god at jeg burde fått Kongens fortjenstmedalje for den. Og han hadde sikkert spist masse fiskesuppe, smiler Liv fornøyd.

Liv sitt andre hjem

Det er atmosfæren på Halten Liv først og frems trekker fram når hun skal forklare hva det er som tiltaler henne så mye med Halten.

- Hel atmosfæren passer så godt til min sinnsstemning. Også er det folkene jeg treffer. Jeg har forresten blitt kjent med de som ferierer fast på Halten på en helt annen måte nå som jeg er vert her. Nå ser jeg på Halten som mitt andre hjem, sier Liv Nordsteien.

Også Reidar har funnet seg godt til rette. Han visste om Halten fra før, via Martin Kjøren, som han ble kjent med gjennom Børsa båtklubb.

- Da jeg kom hit så jeg at det var utfordringer, og mye og holde i stand. Men det er viktig at steder som Halten blir tatt vare på, og vi må gjøre en innsats for generasjonene etter oss, mener han.

Kort varsel

I sommer er Reidar blitt kurset for å ha ansvaret for å guide besøkende som vil opp i Halten fyr, og det mener han har vært noe av det triveligste han har hatt ansvar for.

- I juli måned har det sikkert vært rundt hundre personer jeg har vært med opp i fyret. Og gjennom den oppgaven treffer jeg folk på en annen måte, sier Reidar.

- Og sånn ellers så får jeg være kreativ, og se oppgavene som må utføres når jeg er på Halten.

Han gjør det meste, Reidar, men avslører at han ikke liker å fiske. Også bryr han seg null om fotball. Det siste er Liv veldig fornøyd med, og de to pensjonistene synes de har hatt fire fine uker på Halten, uten at de har hatt mye som ligner på ferie. For det har vært et yrende liv, både med besøkende via rutebåten, og folk som har kommet i egne båter. Mange av dem har spurt om mat, og fått det. Ofte har middager blitt tryllet frem på svært kort varsel. Og på søndagene har det ikke vært uvanlig med salg av rundt femti middagsporsjoner.

Samspill

Daglig leder i Stiftelsen Halten, Bjørn Vogelsang, skryter uhemmet av vertskaps-paret.

- Jeg er veldig takknemlig. De gjør en veldig god jobb. Liv sitter aldri i ro, men finner alltid noe å gjøre. Reidar er handyman som gjør ting og finner løsninger uten at han må bes om å gjøre det. For meg kunne de godt tatt fire uker til, ler Bjørn.

Godordene sitter også løst når Liv og Reidar skal beskrive den daglige lederen, som også er kjent som en god kokk.

- Bjørn er veldig arbeidssom, omgjengelig, positiv og blid. Vi har et godt samspill.

Både vertskapsparet og Bjørn er også veldig fornøyd med "lokalbefolkningen".

- De støtter opp om stiftelsen. I påska kom de på "aftersea", og de møter opp på puben når det er fotballkvelder og det som ellers annonseres fra "Skanken".

- Også er de veldig imøtekommende når vi trenger hjelp. Lokalbefolkningen og stiftelsen trenger hverandre, fastslår Bjørn.

En god sesong

Det har vært en god sesong for Stiftelsen Halten Nekolai Dahls Minne. Spesielt i helgene har det vært godt med besøk. Bjørn Vogelsang nevner feiring av konfirmasjon, firmaturer, fødselsdager og et kommende bryllup, i tillegg til enkeltpersoner, familier og grupper som bestiller overnatting. Også er det alle dem som dukker opp på kort varsel og spør om mulighet til å få et måltid.

- Vi har hatt noen som har ringt halv tolv om kvelden og bestilt frokost neste morgen. Det har de fått, smiler Bjørn.

Likevel kunne den daglige lederen tenkt seg litt mer pågang av overnattingsgjester midt i uka, og at noen flere gjorde som Liv og Reidar, og meldte seg som vertskap.

Vertskapsjobben er ikke betalt, men de som stiller opp får dekket reisa og oppholdet.

For Liv Nordsteien og Reidar er det betaling god nok. De er sikre på at de skal tilbake neste år, og det er daglig leder Bjørn Vogelsang veldig glad for.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no