- Vi hadde ingen planer om å ut og seile.. Ingen planer i det hele tatt i den retning. Så: i sommer var vi samlet i et festlig lag. Der ble det tilfeldigvis snakk om seiling og om en norsk seilbåt som lå til salgs i Stillehavet. Det ble også sagt sånne ting som at «Det er dét man skulle gjort! Kjøpt båten og bare seilt av gårde!» Og så kom det en kommentar om at det måtte jo være perfekt for «sånne som oss»? Og med dét var det gjort? Frøet var sådd, og det vokste fort!

Slik forklarer hitterværingene og kjæresteparet Cato Brænden og Anna-Marie Haugen hvordan de plutselig var eier av en GibSea 402 seilbåt, 40 fot med glassfiber og seil. Uten særlig seileerfaring, men med store drømmer om å kaste loss fra trygge Hitra og oppleve fjerne farvann. Et helt år til ende, ifølge planen.

- Det er så lett å snakke om at man skulle gjort, og det hadde vært noe, og så videre? Så nå bestemte vi oss bare for å gjøre det! Mot alle odds, så som manglende kunnskaper og ibebodd sjøsyke hos en av oss.. Ellers hadde vi alle muligheter åpne – og kunne faktisk ta et slikt valg. Alt med følgende begrunnelse i bunn: «Hvorfor ikke?!», forklarer de to.

Mandag kveld reiste paret fra Hitra. Nyttårsaften er de framme i Opua i New Zealand. Her skal de bruke noen uker på trening og på å sette båten i seilklar stand, før ferden går ut på sjøen.

FØLG DUVAS FERD HER

Prosjektet har de kalt «Duva - Om å seile sin egen sjø». Gjennom nettsida duva.no - som man også finner gjennom i den blå menylinja her på hitra-froya.no - vil de oppdatere omverdenen på nytt de kommer over, og ha kontakt med venner og ukjente gjennom ei gjestebok.

Her kan man også allerede nå se bilder av båten og lese mer om prosjektet.

- Vi skal oppdatere så ofte som mulig, det vil si når vi har kontakt med internett enten når vi ligger til kai eller via satelitt-telefon, forteller Cato.

Navnet «Duva» kommer fra Norrøn mytologi, forklarer Anna-Marie. - Havguden Ægir hadde ni døtre med sin Ran – disse ni var bølgene, og en av dem het Duva. Hun må ha vært den rolige og gode – og hun er den vi vil være på lag med. Hun er den vi vil duve avsted med. Og kanskje kan hun legge inn et godt ord for oss hos sin far og mor – havets herskere. Vi vil helst være så gode venner med dem som mulig, sier hun med et smil.