Når vi møter han er han og resten av mannskapet på M/Tr ”Kongsfjord” inne i Myre havn i Vesterålen for å losse fangsten de har fylte båten med etter fem uker på fiskefeltet. Kvalvær er vokst opp med fiskerinæringen hjemme på Frøya.

Det har liksom ligget i planene hans at han kom til å satse på et maritimt yrke.

– Ja, fiskeryrket har vært noe som jeg ble fristet av i ung alder. Da jeg var ferdig med grunnskolen søkte jeg meg inn på videregående skole. Der har jeg gått først på linjen naturbruk og videre på linjen fiske og fangst. Nå er det lærlingtiden på tråler jeg er i gang med. Det trives jeg godt med, sier Kvalvær der han sitter i messa på tråleren M/Tr ”Kongsfjord”

Har lært mye

Han er en av mannskapet på 19 mann som til daglig jobber på denne kombinerte fersk og frysetråleren. Om bord i denne er det mange og rutinert trålfisker.

Av dem har Kvalvær lært mye. Han kan fortelle at han har lært alt fra å sløying og bløgging fisk til å behandle bruk.

- Det er absolutt noe å lære når man er lærling ombord på en båt som denne. Her er det mange som har flere år bak seg på tråler. De lærer gjerne fra seg det de kan til oss som er ny i faget. Det setter jeg pris på. Jeg føler at jeg lærer noe nytt hver dag. Han jobber både i fabrikken og på dekk.

Vil bli styrmann

Etter to år som lærling kan han gå opp til fagbrev og få tittelen som yrkesfisker. Men gutten fra Frøya har planene klare for sin yrkeskarriere. Han vil ha mer kompetanse.

- Når jeg har tatt fagbrev som fisker, skal jeg skaffe meg mer erfaring. Planen er at jeg senere skal søke meg inn på styrmannsskolen. Jeg ønsker å få meg jobb i styrhuset. Da har jeg muligheter til å søke jobb på andre typer båter enn bare på en tråler.

19-åringen er vokst opp i kystmiljøet på Frøya. Der har han hatt nær kontakt med oppdrettsnæringen. Mannskapet på tråleren har en turnus der de er fem uker på, og har fem uker fri.

Når han har fri reiser han hjem til Frøya og jobber på oppdrettsanlegg. Det gjør han både for å ha noe å gjøre, men også for å tjene litt ekstra penger med tanke på fremtidige studier. Dette er tydeligvis en tenåring som er målbevisst og vet hva han vil.

Ole Andreas Kvalvær