Frida Schønningsen (16) flyttet fra Øksnes og til Frøya da hun var i førskolealder. Nylig var hun tilbake som student for å se hva som skjer i skreihovedstaden under skreifisket.

Hun har bodd på Frøya det mest av sine barne- og ungdomsår. Hun har likevel en sterk tilknytning til Øksnes der hennes foreldre er fra og hvor både onkler, tanter og besteforeldre bor.

Ikke vet vi om det var noe hun tok med seg da hun og familien flyttet fra Vesterålen og Øksnes og til Frøya, men hun er mer en gjennomsnittlig interessert i fiskerinæringen enn de fleste jentene på hennes alder er.

Nå går hun på videregående skole på linjen for akvakultur på Frøya. Da klassen hennes nylig skulle ha utplassering, hadde hun veldig lyst til å reise til skreihovedstaden i Norge, Myre for å lære mer om hvitfisk.

– Jeg har en bestefar som jobber på et fiskemottak her på Myre, og jeg har hørt mye om hvitfisk og at Myre er skreihovedstaden i Norge. Da hadde jeg lyst til å komme hit for å bli mer kjent med denne delen av fiskerinæringen.

Mer en gjennomsnittlig interessert i fiskerinæringen

På Frøya handler det mye oppdrett og rødfisk. Hun ville lære mer om hva som foregår i hvitfisknæringen. Hva kunne vel da passe bedre enn å reise til Øksnes kommune for å oppleve skreifisket og samtidig besøke familien.

– Ja jeg er veldig interessert i det meste som foregår innen fiskerinæringen. Nå som jeg visste at skreifisket var i gang for fullt her, hadde jeg veldig lyst til å komme hit å se på når båtene kom i land og fisken ble levert. Jeg ville også se på når fisken ble sløyd og hva som skjer med den etterpå. Nå har jeg fått oppleve det, og folk har vært veldig vennlige og tatt i mot meg med åpne armer. De har også svart på alt innenfor fiskeri som jeg har lurt på, sier den blide 16 åringen.

Frida Schønningsen (16) syntes det var interessant å få være på kaia i skreihovedstaden Myre og se på når båtene kom i land for å levere fangstene sine.

Mye spennende i fiskerinæringen

Hun har også fått tid til å besøke torskehotellene der levede torsk er lagret for å bli slaktet når det er mindre torsk å i markedet. Det var nytt for henne, men samtidig syntes hun det var både interessant og spennende å få oppleve på nært hold.

– Selv om jeg er mest kjente med oppdrettsnæringen, har det jeg har fått oppleve her i Øksens fortalt meg at det skjer mye spennende i hvitfisknæringen også. I fiskerinæringen generelt skjer det mye spennende som jeg har lyst til å være med på etter at jeg er ferdig med min utdannelse. Jeg har merket meg at det er flere unge, og ikke minst jenter, enn for bare få år siden som tar utdannelse som er rette mot fiskerinæringen. Bare i min klasse er vi ti jenter som går på linjen akvakultur, sier tenåringen fra Frøya.

Hun er ikke helt sikker på hva hun skal jobbe med når hun en gang skal ut i yrkeslivet. Det hun imidlertid er ganske sikker på dag, er at det er i fiskerinæringen hun vil jobbe når hun skal søke jobb.