Ronja Marika Husmo (5) var ei av de som fikk prøve seg på førstehjelp under Redningsselskapets sikkerhetsdag i Fillan. Ambulansearbeiderne hadde denne dagen generell livredning og hypotermi som tema.

- Ved lengre opphold i kaldt vann kan kroppen bli sterkt nedkjølt, og få det man kaller hypotermi. Personen kan bli bevisstløs og ikke være i stand til å puste. Man kan få hjerteforstyrrelser, og til og med hjertestans. Da må man til med hjerte- og lungeredning, sier Evelyn Pettersen.

Da er det godt at man har lærevillige rekrutter som Ronja, som fikk en innføring i både munn-til-munn-metoden og hjertekompresjon. Livredning er ifølge Pettersen noe alle burde lære.

- Det er kjempeviktig at flest mulig lærer førstehjelp. Man vet aldri når en får bruk for det. Vi reiser rundt til både skoler og bedrifter og arrangerer kurs, så det er bare å ta kontakt, oppfordrer hun.

Sikkerhet var fokus også ved de andre standene ved kaia på Gammel-Fillan. Publikum fikk anledning til å prøve en spesiell type redningsdrakt, og rådmann Roger Antonsen stilte velvillig opp for en våt demonstrasjon. Brannvesenet lot publikum teste pulverapparat på åpen flamme. Og om bord i redningsskøyta «Sundt Flyer» kunne folk få se nærmere på navigasjon og sporingssystemer.

- Vi ønsker å forebygge ulykker før båtsesongen starter for fullt. Derfor arrangerer vi denne dagen, med fokus på sikkerhet på og ved sjøen, sier markedsansvarlig i redningsselskapet, Bent Jakobsen.

Rådmann Roger Antonsen tester redningsdrakten.
Publikum fikk teste pulverapparat på åpen flamme.
Markedsansvarlig i redningsselskapet, Bent Jakobsen.