Mot slutten av fjoråret ga Bjørg Johansen fra Frøya ut boken Katastrofenatten. Dette er den første boken i serien Skjebnebrann. Frøyværingen legger ikke skjul på at hjemstedet preger litteraturen hennes.

Hitra-Frøya møter Johansen på Tiller i Trondheim, på stedet hun etter hvert har bosatt seg. Huset er hjemmekoselig og pent dekorert. Basert på klærne i gangen er det tydelig at det bor barn i huset.

- Datteren min har besøk, så her er det full fart. Det blir stadig tynnere i rekkene da èn av fire har flyttet ut, smiler Bjørg.

Visste tidlig at hun ville bli forfatter

Johansen er oppvokst på Nesset på Frøya. Der vokste hun opp med tre søstre i det hun beskriver som en sammensveiset og trygg familie. Og allerede før tenårene var hun klar på at det var forfatter hun ønsket å bli.

- Jeg har skrevet helt siden jeg kunne lese. Jeg tror jeg startet allerede i sjuårsalderen. Mamma var en stor pådriver for meg. Hun var veldig oppmuntrende og motiverende rundt skrivingen, påpeker hun.

Allerede som 17-åring flyttet hun fra Frøya til fordel for Trondheim for å fullføre skolegangen og starte på studiene. Etter hvert tok hun sykepleierutdanning ved høyskolen i Sør-Trøndelag. Også i studietiden forfattet hun små fortellinger og noveller.

- Jeg har alltid hatt lyst til å hjelpe andre mennesker, og det er nok mye av grunnen til at jeg endte opp med å bli sykepleier. Jeg husker tiden veldig godt. Studenthverdagen var en travel og fin periode, men jeg fikk tid til å skrive da også, sier hun.

Hun ble boende i Trondheim i noen år etter studietiden, men etter fylte 36 returnerte hun til Frøya igjen, denne gangen med fire barn. Her kjøpte hun Nesset gård. 11 år senere flyttet hun tilbake til Trondheim og Tiller.

Katastrofenatten er ikke det første verket Bjørg Johansen har publisert. Forfatteren ga ut en barnebok kalt "Marianne finner morfars drømmeøy" i 2015.

Første utgivelse i eget navn

Katastrofenatten er ikke det første verket Johansen har publisert. Forfatteren ga ut en barnebok kalt "Marianne finner morfars drømmeøy" i 2015. Dette er den første boken i en serie som til slutt skal bli fire. Hun påpeker at boken ble publisert ved en tilfeldighet.

- Barneboken var egentlig ment som en gave til datteren min. Jeg sendte inn teksten og samarbeidet med en illustratør om bildene. Forlaget likte boken såpass godt at de lurte på om jeg ville gi den ut under eget navn. Da kjente jeg at tiden var inne for det, og i og med at jeg har flere barn kan jeg jo ikke gjøre noen forskjell, ler Johansen.

For dette er nemlig ikke de første verkene forfatteren gir ut. Hun har tidligere publisert forfatterverk sedonymt - under falskt navn. Hvilke verk dette er ønsker hun ikke gå inn på i dette intervjuet.

Inspireres av Frøya

Selve skriveprosessen til Bjørg foregår hjemme i stua på Tiller. I kjente omgivelser, rundt barna.

- Jeg har ikke noe kontor. Jeg jobber her inne på stua, både på pulten min og i godstolen. En skulle tro man trengte fullstendig ro for å skrive, men jeg jobber bedre med familie rundt meg. Og katten da, smiler hun mens hun stryker sibirkatten gjennom pelsen.

- Det hender jo at jeg står fast. Da er det veldig godt å dra hjem til Frøya. Jeg inspireres voldsomt av naturen der ute. Jeg finner mye i havgapet og naturen. Og selvsagt hjemme hos mamma, smiler hun.

Finner sted i Ålesund

Katastrofenatten utspiller seg i Ålesund i 1904 under den berømte bybrannen. Selv har forfatteren selv sterke bånd til byen.

- Jeg husker godt når pappa og onkel Ole kom hjem fra Ekorneset møbelfabrikk og fortalte historier om Ålesund og hvor vakkert det var der. Spesielt også Stranda og Ekorneset. Siden den gangen har jeg har tilknytning og interesse for byen. Så det er nok ikke tilfeldig at handlingsløpet finner sted der, sier hun.

Handlingen foregår som nevnt i Ålesund under bybrannen og forfatteren selv understreker hvor viktig det var for henne å få alle detaljer korrekt under handlingsløpet.

- Boken inneholder både fiksjonelle karakterer og mennesker som faktisk levde under brannen. Derfor var det veldig viktig for meg å gjøre research på forhånd. Jeg fikk veldig god hjelp av mange aktører. Spesielt god hjelp fikk jeg av Ålesund museum, Stranda museum og byvandrer Harald Grytten som viste meg rundt i byen og fortalte hvordan det så ut før brannen. Uten dem ville prosessen vært veldig vanskelig.

Forfatteren selv sier at forlaget har vært svært behjelpelige og tilretteleggende under skriveprosessen. Johansen er storfornøyd med at hun valgte nettopp Elefantus forlag til denne serien.

Oppfølger og ny serie

Allerede til høsten kommer oppfølgeren til Katastrofenatten, og det er planlagt totalt tre bøker i serien.

I tillegg har Johansen påbegynt enda en serie. Denne vil slippes når Skjebnebrann er ved veis ende. Faktisk er første bind ferdigskrevet og Johansen avslører at hun har lagt handlingen til Frøya denne gangen.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no