Ida Broholm fra Hitra var en av de som overlevde terrorangrepet på Utøya 22. juli i fjor. Nå som dommen er gitt, føler Ida at hun kan se fremover igjen.

- Jeg er veldig fornøyd med at det endelig er over. Nå har jeg fått ei avslutning på det. Nå slipper vi ham. Han har fått en dom og vi kan begynne å se fremover, sier hun.

En trussel både for seg selv og for samfunnet

Det diskuteres mye blant folk om det er noen sjans for at Anders Behring Breivik noen gang slippes ut igjen. Det er ikke Ida noe redd for.

- Anders Behring Breivik er en trussel både for samfunnet og selv selv, så at han noen gang kommer ut av fengsel er jeg ikke redd for. Det tror jeg ikke at han gjør.

- Så lenge han blir sperra inne på livstid

Lars Johan Strand Vitsø fra Hemnskjel var også på Utøya i fjorsommer, og også han føler seg letta over at rettsaken nå er over.

- Det viktigste for meg har vært at han skal bli sperret inne på livstid. Jeg har ikke engasjert meg så mye i diskusjonene om han er tilregnelig eller ikke, selv om jeg mener at han er det. Noe er selvfølgelig galt med ham, men jeg syns ikke at han skal skjermes av å være psykisk syk, sier han.

Utmattende og slitsom rettsakprosess

Både Ida og Lars Johan har fulgt store deler av rettssaken på storskjermer fra tinghuset i Trondheim. Det samlet seg flest mennesker der da Behring Breivik forklarte seg i retten, og de forteller at det både var utmattende og slitsomt å se på.

- Det var ekstremt slitsomt både fysisk og psykisk. Det er rart at man kan bli så sliten, men det var veldig mye å forholde seg til. Jeg ble sittende å vurdere alt han sa. Det er godt at det er over nå. Jeg er sliten og lei av det hele, så nå er jeg klar for å få alt litt på avstand. Det blir godt å komme i gang med studier igjen, og tenke på helt andre ting, sier Lars Johan og sier seg enig med Ida at det nå er tid for å se fremover.

Ida Broholm
Lars Johan Strand Vitsø fra Hemnskjela er letta over at rettsaken er over.