- Vi er i en utredningsfase nå. Hvis det viser seg å bli gunstig for Frøya, så er partiet med på sammenslåing. Men vi ønsker at folket skal bli hørt i en rådgivende folkeavstemming. Det er vel dette vi kan fortelle velgerne våre, sier frøyaordfører Berit Flåmo.

14. september er det valg til nye kommunetyrer og fylkesting. Det spesielle med årets valg er at landet er midt inne i en kommunereform. I hele landet går det prosesser mellom nabokommuner om de skal slå seg sammen til større kommuner.

I juni ble Frøya, Hitra og Snillfjord kommuner enige om å gjøre en utredning som skal gi kunnskapsgrunnlag for å ta stilling til en sammenslåing mellom de tre kommunene. For Snillfjords del skal kommunen også utrede en eventuelt oppsplitting av den nåværende kommunen. Et innbyggerinitiativ på Sunde og Hemnskjela vil at den ytre delen av kommunen skal knytte seg til Hitra.

Utredningen som skal gjennomføres, vil ikke være klar innen kommunevalget.

Med noen unntak har de nåværende lokalpolitikerne på Frøya og Hitra gått inn i arbeidet med reformen med en forståelse av av kommunegrensene kommer til å bli endret. Ved siden av regjeringspartiene Høyre og Frp, støttet Krf, Venstre og Ap reformen på rikplan. Disse partiene utgjør også solide flertall i kommunestyrene på Hitra og Frøya. I de lokale formannskapene er det kun Per Ervik på Hitra som representerer et parti - Pensjonistpartiet - som sier tydelig nei til kommunereformen.

I løpet av våren er det gjort undersøkelser i begge øykommunene som tyder på at befolkningen er langt mer skeptiske til kommunesammenslåing enn det politiske flertallet er. Ett halvt år etter at prosessene kom i gang for alvor, svarte hele 66 prosent av de spurte i en Norfakta-undersøkelse på Frøya at de ønsker at Frøya skal bestå som egen kommune.

Bakteppet til årets valgkamp:

Dette er bakteppet til årets valgkamp på øyene: Nabokommuner som ikke har snakket seg sammen, og som er midt i utredninger som skal fortelle om det gir framtidige fordeler for øyboerne å bli del av en større kommune. Og et flertall i befolkningen - i hvert fall på Frøya (jfr målingen til Norfakta) - som per nå helst ser at kommunegrensene forblir som de er. I begge øyene vil det bli rådgivende folkeavstemming om eventuell kommunesammenslåing. Men avgjørelsen må tas av de til sammen 46 kommunestyre-representantene som i september velges inn på Frøya og Hitra.

- Ideelt sett skulle jeg gjerne sett at ting var mer avklart. Og jeg registrerer at undersøkelsene viser at to-tredeler av de spurte vil at Frøya skal bestå som egen kommune. På Hitra er det ikke spurt så konkret om dette, men ting tyder på at det også her for øyeblikket er et flertall som ikke ønsker noen sammenslåing. Men så langt er det mye synsing. Derfor må vi ha noen solide utredninger. Først da kan vi danne oss en klarere oppfatning. Hvis fakta peker mot sammenslåing, så må vi som politikere stå for det. Arbeiderpartiet sier også at vi da skal gå veien om en rådgivende folkeavstemming, sier Ap-ordfører Ole Haugen på Hitra.

Knappe frister

Mer enn hvordan man skal håntere spørsmålet nå i valgkampen, er Haugen opptatt av hvordan et nytt kommunestyre skal klare å ta tak i reformen innenfor de fristene som er satt av regjeringen. Innen juni 2016 skal det være skrevet intensjonsavtaler mellom kommuner som vil slå seg sammen.

- Slik det er lagt opp, så må Hitra kommunestyre ta en beslutning i mai neste år. Når vi vet at et nytt kommunestyre ikke vil være operativt før i november, så er det veldig knapp tid, særlig for de nye representantene. Men jeg registrerer at tidsfrister som er satt, holder på å flyttes litt, sier Ole Haugen.

En av hans utfordrere til ordførervervet på Hitra, Dag Willmann fra Høyre, er blant politikerne som har vært tydeligst på at i det minste må Hitra og Frøya bli en kommune.

- Vi går inn i valgkampen med det utgangspunktet at vi skal klare å få til en større kommune som blir i stand til å håndtere oppgavene på en bedre måte enn i dag. Jeg vil synes det er snålt hvis ikke vi i det minste klarer å samle Hitra, Frøya og deler av Snillfjord.

Men han mener det må et politisk skifte til for å få til den dialogen som må til.

- Har aldri snakket så dårlig sammen

- Selv med den historikken vi har mellom Hitra og Frøya, så vil jeg påstå at vi aldri har snakket så dårlig sammen som de siste fire årene. Nå må vi bare ta tak i dette: vi må samles jevnlig og sørge for å få noen uformelle treffpunkter. Vi må skape relasjoner der vi begynner å stole på hverandre. Det er dette den politiske ledelsen i kommunene ikke har kommet noen vei med, sier Dag Willmann.

Venstres ordførerkandidat på Frøya deler oppfatningen av manglende dialog.

- Samarbeidet mellom Hitra og Frøya er ikke særlig godt. Frøya sendte en invitasjon til samtaler på nyåret, og først på våren kom det i stand et møte. Og de møtene vi har hatt, har ikke vist at det er særlig begeistring for saken. Jeg håper valget gir skifte i ledelsene i komunene. Hvis ikke frykter jeg at det fortsetter slik som det har vært, sier Arvid Hammernes.

- Vanskelig å ha klar oppfatning før valget

Venstre på Frøya vil ikke gi noe svar i valgkampen på om de går for kommunesammenslåing eller ikke.

- Jeg ser for meg en sammenslåing med Hitra og muligens ytre deler av Snillfjord. Jeg tror ikke på en konstellasjon som har med seg hele Snillfjord. Men vi skal ikke være med på en sammenslåing for enhver pris. Utredningen må vise at det er klare fordeler ved en sammenslåing. Så må man veie opp mot det å forbli en egen kommune. Derfor er det vanskelig å ha noen klar oppfatning i forkant av kommunevalget, sier Arvid Hammernes.

- Går ikke til valg på at ting skal være som de er

Fremskrittspartiet på både Hitra og Frøya har planer om å være tydelige overfor velgerne om at de ønsker kommunesammenslåing.

- Vi registrerer at folk er skeptiske til kommunesammenslåing. Det handler om at folk gjerne vegrer seg mot endringer. Men vi kommer ikke til å drive en valgkamp på at ting skal være som de er. Da blir det stagnasjon. Det har skjedd veldig mye siden den forrige kommunesammenslåingen for femti år siden. For eksempel har Hitra og Frøya kommet mye tettere sammen. Med Dolmsundbrua vil det være bare 20 minutter mellom Sistranda og Fillan. Jeg tror vi i framtida vil ha sterke sentra på begge de stedene, selv om det blir en kommune. Nå må vi tenke positivt, og finne ut hvordan vi skal få til ett offentlig apparat som virker i framtida. Jeg ser for meg at det må bli Frøya, Hitra og hele fv 714-aksen gjennom Snillfjord. Men selvsagt må vi få fram et faktagrunnlag før vi tar en avgjørelse. Og det skal være en beslutning som også innbyggerne skal være med på, sier Hitra Frps ordførerkandidat Tom Skare.

Partiets ordførerkandidat på Frøya, Aleksander Søreng, er på linje med Skare i hva partiet går til valg på.

- Vi må gå inn i en større og bredere dialog med Hitra. Jeg er sikker på at vi må skape framtida i lag, sier han.

Nei-partiene

Mens de største partiene representert i lokalpolitikken må ta en avventende holdning, er det noen partier som går inn i valgkampen med budskapet om at de sier klart nei til sammenslåing av kommuner. Det partiet med størst innflytelse per i dag er Pensjonistpartiet, som har fire representanter i Hitra kommunestyre (ikke representert på Frøya). Videre har Hitra SV konkludert med at de vil beholde Hitra som egen kommune, mens Hitra Senteparti har i leserbrevs form skrevet at man vil kreve folkeavstemming. På Frøya er det kun Senterpartiet som har tonet flagg som et nei-parti.

- Vi er rimelig klare i den saken, ja. Strømøy kommer ikke til å dra til Hitra for å fri, sier partiets ordførerkandidat Knut Arne Strømøy

- Tvangsekteskap har en tendens å bli lite lykkelig. Så pr nå er vi klare på nei til sammenslåing, sier Knut Arne Strømøy (Frøya Sp)

- Tvangsekteskap har en tendens å bli lite lykkelig. Så pr nå er vi klare på nei til sammenslåing. Men skulle det vise seg at det med tida blir et klart flertall i befolkninga, vil vi se annerledes på det, sier Strømøy.