Roger Einvik og Kenneth Akseth kikker på klokka. - Vi kan vel konstatere at bussen enten er forsinket eller ikke kommer i dag heller, sier de oppgitt.

Vi befinner oss ved Mellomsætra på Fjellværøya, hvor skolebussen ikke har dukket opp slik den skal, på grunn av det glatte føret.

- Det har skjedd et par runder nå, sier Roger Einvik.

Dårlig skodd og dårlig strødd

- På mandag ble det gjort et forsøk, men en kombinasjon av dårlig skodd buss og dårlig strødd vei satte en stopper for skolebussen, som ble stående på tvers i bakken her, sier Roger og Kenneth.

Tirsdag morgen kom ikke bussen i det hele tatt forteller de to fedrene.

At foreldre ikke får noe form for beskjed om at skolebussen ikke kommer, synes de er dårlig, - hvor lenge skal ungene være nødt til å vente, uten at det kommer buss?

Ikke prisgitt at vi kan kjøre dem selv

- Vi bor på Akset og sønnen vår sto ute og ventet i 50 minutter på bussen tirsdag, så det ble til slutt jeg kjørte han til skolen selv. Den dagen også, sier Kenneth.

- Det blir jo så man kjører ungene selv, når bussen ikke kommer og forrige uke var det på samme viset, sier Roger.

Einvik forteller at kona hans tilbød videregående elever skyss når hun var på vei til jobb tirsdag morgen, slik at de var sikre på å komme seg til skolen den dagen.

Tilfeldigvis var jeg hjemme og hadde anledning til å kjøre sønnen min, sier Kenneth,

- men det er ikke prisgitt at vi får til å kjøre ungene våre selv bestandig heller, legger Roger til.

[M1]

Halve ruta

Skolebussruta skal kjøre rundt hele Fjellværøya.

De siste dagene har bussen kun kjørt halve ruta, fram til Reksa og tilbake igjen samme vei.

Bussen plukker vanligvis med seg unger i Heggvika, på Akset og på Mastad også, men det har den ikke gjort i det siste.

- Det er vel rundt ti barn som er avhengige av at bussen også går på innsia av Fjellværøya slik at de kommer seg på skolen, kommer Roger og Kenneth frem til.

Posten og drosje kom heller ikke fram

Mandag var det så glatt at heller ikke posten kom, forteller Einvik og Akseth.

- Moren min mente at dette nærmest måtte være første gangen siden 70-tallet at posten ikke kom frem hit på Akset, forteller Kenneth.

- En eldre mann som bor borti her, hadde bestilt seg drosje i går. Han fikk beskjed om at drosjen ikke kunne komme fordi det var for glatt, sier Roger.

Annen skyss

Kenneth kontaktet Atb.

- Jeg spurte om ungene våre hadde krav på taxi til skolen når bussen ikke kommer. Det fikk jeg ikke noe klart svar på, sier Kenneth.

- Men det hjelper ikke stort det heller, når taxien ikke kommer seg frem på glatta her, sier Roger.

- Ikke fått beskjed

Roger ringte Mesta, som er ansvarlige for å strø fylkesveien på Fjellværøya.

- De hadde ikke fått beskjed om at det var for glatt her engang, sier Roger, som undrer på om ikke busselskap og Mesta snakker seg i mellom når det er såpass glatt.

[M2]

- Ekstra glatt blir det her, siden dette er grusvei hvor tæla i veien og isen ligger ekstra lenge. Hadde det vært asfalt her, hadde det vært enklere, for da hadde de kunnet saltet veien, sier Kenneth.

Vi går lenger opp i den bratte og svingete bakken ved Mellomsætra.

At det er vanskelig å komme seg opp her er forståelig.

I dag er det OK strødd her slår Kenneth og Roger fast, - og for personbiler går det greit å kjøre her nå, men tyngre kjøretøy krever bedre feste enn dette for å komme seg opp bakken. Da må det kjøres på mye mer grus, sier de to.

Kjettinger gir hold

- Det gjelder å være godt nok skodd på dette føret, sier Kenneth og Roger.

- Hvis bussen tar i bruk kjettinger, gir det godt nok hold til å komme seg opp den vanskelige bakken, sier de.

Roger og Kenneth undrer på om rutetidene til bussen kanskje er såpass stramme, at bussjåførene ikke har anledning til å stoppe og legge om til kjetting underveis i ruta.

- Da må det i såfall legges til ekstra tid til sånt i rutetabellen. Vi klarer ikke å kjøre like fort på vinterføre som på sommerføre vi heller, sier Kenneth.

Finne tiltak

- Vi har ikke sagt noe på det, når dette har skjedd tidligere, vi har bare kjørt ungene våre til skolen selv. Men hvor lenge skal vi finne oss i det? spør Roger og Kenneth.

Det må finnes tiltak som kan gjøres, slår de fast.

- Det må gå an å gi oss beskjed eller ordnes med skyss for elevene på annet vis, hvis dette skjer flere ganger nå.

Ingen buss

Når undertegnede forlater Mellomsætra, står fortsatt Roger og Kenneth der og speider etter bussen som glimrer med sitt fravær.

Det kan bli lenge å vente.

[M3]

- Som regel er veiene og busstraseene kjørbare

Grethe Opsal, markedssjef i Atb, kan fortelle at det er Boreal Transport som skal varsle skolene når skolebussen ikke kommer.

- Deretter varsler skolen eventuelt foreldrene, sier Opsal.

- Når skolebussen ikke kjører ruten sin, har elevene krav på taxi til skolen?

- Ja, vår Reisegaranti gjelder også for skoleruter.

Undertegnede overbringer spørsmålet fra Roger Einvik og Kenneth Akseth, om ikke bussselskapene er i dialog med (i dette tilfellet) Mesta når det er så glatt at bussen ikke kommer frem.

- Det er operatøren som har driftsansvaret, og de har dialog med de ulike som er ansvarlig for veivedlikehold. Utfordringen for de som strør er vel uansett å rekke over alle veiene til riktig tid, skriver markedssjefen til avisa.

[M4]

Operatørene og sjåførene er ansvarlig for at bussene og kundene kommer trygt frem på ulikt føre, og skal være skodd for dette, skriver markedssjefen videre.

- Dersom det er behov for kjetting og det er lagt til rette for at bussen kan bruke dette, vil nok kjetting legges på.

Hun forteller at det ikke er lagt inn ekstra god tid i bussrutene med tanke på vinterføret rundt om i distriktene.

- Det er jo som regel slik at veiene og busstraseene er vedlikeholdt slik at de er kjørbare, og i de ekstreme tilfellene hvor dette ikke skjer antar vi at folk har forståelse for at forsinkelser kan oppstå.

- Enn når bussen ikke kommer i det hele tatt da?

- Når bussene ikke dukker opp har vi reisegaranti som slår inn, avslutter Grethe Opsal hos Atb.