Danske fisketurister fikk seg litt av en opplevelse under en fisketur utenfor Dolmøya denne uka.

Mens de var på sjøen dukket det plutselig opp en stor hai-lignende fisk bare få meter fra båten. En av fiskerne fikk festet noen sekunder av opplevelsen på film med mobilkameraet.

Fiskerne var gjester ved Stadsvik Brygger. Halvard Stadsvik forteller at fisken dukket på da danskene var ved Tirevet utenfor Knutshaugen på Dolmøya.

Det er ikke fastslått med sikkerhet hvilken stor fisk dette var, men det er grunn til tro at det dreier seg om ei brugde.

Stadsvik Brygger på Dolmøya

Haiart

I følge Wikipedia er brugde en haiart som er utbredt i de fleste tempererte havområder. Arten er filter-eter som i hovedsak eter plankton, og er ufarlig for mennesker.

Som voksen har brugda vanligvis en lengde på 8-10 meter, men kan i noen enkelte tilfeller bli opp til 13,7 meter. Dette gjør den til havets nest største fisk, etter hvalhaien.

Når brugda eter, svømmer den nær overflaten (som på denne videoen) med gapet åpent, og siler ut planktonet gjennom gjellegitteret.

Brugda er et sosialt dyr, og danner gjerne grupper etter kjønn. Den legger ut på lange turer, og trekker inn mot varme hav om våren. Om høsten trekker den tilbake til dypere hav.

Utrydningstruet

Brugda er i dag utrydningstruet på grunn av overfiske, og er fredet i de fleste farvann.

Fisket etter brugde har hovedsakelig skjedd på grunn av oljen, men også finnen, som er populær å bruke i haifinnesuppe.

Ellers benyttes andre deler av haien for eksempel i tradisjonell kinesisk medisin og som afrodisiakum i Japan, noe som har lagt ytterligere press på bestanden.

Stadsvik Brygger på Dolmøya