Få dager etter ulykken ved Bessaker i Nord-Trøndelag, der fire tyske fisketurister omkom da båten veltet, har medført ny diskusjon om sikkerheten til sjøs.

Utlendinger på fiskeferie i Norge er ofte uerfarne og hører ikke på råd fra utleier eller lokalbefolkning. Resultatet kan lett bli tragedier på sjøen, mener redningsledere, ifølge adressa.no.

LES MER HER

Utleierne derimot er blitt bedre og mer profesjonelle med årene. Dette er erfaringer høstet ved de to hovedredningssentralene i Norge – HRS Nord-Norge og HRS Sør-Norge. – Vi diskuterer stadig forholdene rundt fisketurisme her ved sentralen. Særlig om sommeren. Da opplever vi fra tid til annen tragiske tilfeller som resultat av ren uvitenhet, sier vakthavende redningsleder Lars Nedrevåg ved HRS i Bodø til NTB.

Adresseavisen skriver at kommunikasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet peker på flere forhold knyttet til sikkerhet på sjøen som går igjen i disse ulykkene:

# Fisketuristene er ofte ikke sjø- og båtvant. De har ingen erfaring eller opplæring og er sin egen lykkes smed når de legger utpå.

# De står ofte i båten og fisker. Det gjør båten ustabil.

# Fisketuristene er ikke vant til forholdene på norskekysten, der været kan skifte brått og voldsomt.

# Ansvarsnivået blant utleierne av båter varierer mye. Båtene er ofte for små til det antall personer som skal på fisketur.

Krav om båtførerbevis er på vei til å bli obligatorisk for norske båtførere. Om dette kan kreves av utenlandske fisketurister er Johnsen usikker på.