Kasia Czaplis (35) sier hun har truffet fantastiske hitterværinger i jobbsammenheng og i nabolaget sitt.

- Takket være dem har jeg blitt godt inkludert.

For i løpet av sine ti år her, har hun og mannen møtt hitterværinger som har motivert dem til å være aktive i lokalsamfunnet.

- Tilhørighetsfølelsen er så viktig for tilfredsheten og identiteten vår som nyankomne innbyggere. Den siste folkehelseundersøkelsen i kommunen bekrefter også dette. Jo mer integrert og aktiv du er i lokalsamfunnet, jo mer trives du i livet ditt generelt.

Ble forelsket

Tilbake i 2004 studerte Kasia fortsatt i Gdansk, men kom til Hitra etter at tanta hennes ordnet jobb og hus til Kasia og hennes kjæreste i øyriket.

- Det startet som en sommerjobb, men vi ble forelska i Hitra. Kjæresten har siden blitt mannen min og Hitra til hjemmet vårt.

Som de fleste arbeidsinnvandrere begynte Kasia å jobbe i produksjon. Hun jobbet først ved HitraMat i en periode, før hun i 2009 var hun tilbake ved samme bedrift men denne gang som kontorleder og personalsjef.

Kasia sier hun har mange gode minner i fra øyriket, men en av de beste er fra en hyggelig 17.mai feiring.

- Jeg er utdannet lærer og jobbet da ved Fillan skole hvor jeg fikk være med på å forberede underholdningen sammen med daværende 4. klasse. Kontaktlærer Ann Mari Blichfeldt og alle foreldrene bestemte seg for at de skulle vise klassens flerkulturell bakgrunn ved blant annet å presentere litauisk sang og den polske nasjonaldansen polonaise. Det var masse øving, mye moro og til slutt- et fantastisk resultat. Dette var en veldig berikende opplevelse for meg. Jeg var så stolt av disse ungene og voksne som var så åpne og samhandlet på en flott måte, på tvers av etnisk bakgrunn og kommunikasjonsutfordringer. Det er det jeg kaller for inkludering!

Inkludering

I juli i år ble Kasia ansatt som koordinator for innvandrere i Hitra kommune, en utfordrende og variert jobb som hun stortrives i.

Inkludering er et ganske kompleks og bredt begrep, sier hun og forteller at hun blant annet jobber med kartlegging av kompetanse og interesser blant innvandrerne, det å skape innvandrervennlige holdninger og flere møteplasser for å øke innvandrernes engasjement i lokalsamfunnet.

- Jeg vil bevisstgjøre innbyggere på betydningen av å jobbe for et godt lokalmiljø og øke kunnskapen om den ressursen innvandring er i lokalsamfunnet. Som Hitra-innbyggere har innvandrerne både rettigheter og plikter , men de må være forberedt på at hvis de ønsker å utnytte seg av det som Hitra tilbyr både på profesjonelt og sosialt nivå, må de gjøre egen innsats, lære norsk og komme seg ut av huset.

Kasia sier hun savner litt flere møteplasser på Hitra, blant annet flere familievennlige steder.

- Stedsanalysen av kommunen viser at det er behov for det. Vi kunne også hatt et mer utvidet tilbud innen kultur og idrett. Jeg selv er en kulturorientert type, så jeg kunne tenkt med å danse. Jeg veldig glad i tango , kunst og riding. Heldigvis er det flere aktører som starter med artige aktiviteter i tiden framover, blant annet yoga og det gleder jeg meg til!

Kasia medgir at hun i årenes løp har savnet storbyen og hjemlandet Polen.

- Men av og til er det nok å forandre noe i livet, i stedet for å satse på at flytting skal ordne alt. Jeg har ikke lyst til å flytte fra Hitra. Alt jeg trenger kan jeg finne her: familien min, god jobb, venner og noe meningsfull å gjøre. Jeg kan realisere mine drømmer og interesser og har ikke lyst til å begynne på nytt et annet sted. Tvers imot, jeg har helst behov for å bli enda bedre kjent med Hitra.