Bjarne Johan Faxvaag var den tillitsfulle båteier, som ønsket oss adjøss til sjøss fra Kvenværets brygger. Gjennom sundet bar det, med stø kurs mot Rørøya, etter tips fra publikum. Vi ville sjekke ut fengselet og bakeriet som en gang befant seg her. Jeg ringte i skipsklokka til det oransje sommerhuset som lå ved, og en herlig usjenert Egil Hefte møtte meg kun iført truse og morrasveis.

- Kom bare inn! Vi setter på kaffen, gestikulerte han frigjort.

Her hadde Egil og kona Bjørg funnet sitt kystparadis. Og før vi i det hele tatt rakk å introdusere oss, satt vi og spiste egg og bacon, til historier om gjenferd, fengsel og forlis.

Klokken 13:25 festet vi tampene ved Gaustadbrygga på Titran. Her ble vi åpenhjertig møtt av ilddriver Kirsti Nord, med Erik Bull som sommerhjelp fra NRK. De bød på kaffe og kaker, samt bestilte strålende sol. Johanne Bay Christensen fortalte oss om sin barndom på Titran. Mens Isak Gaustad viste oss sitt enorme skattkammer av gamle arbeidsredskaper og snurrepiperier. Butikkansatt, Rakel Heien, kunne skilte med kun fem uker sykefravær gjennom 50 år hos Isak Gaustad eftf. Og den spreke pensjonisten holdt det fortsatt gående.

- Jeg har vært her hele mi arbeidstid, og klarer ikke å holde meg unna, lo hun.

Øypatruljens første dag har stått i gjestfrihetens tegn, med fine folk i feiende flott vær. Tirsdag befinner vi oss først ved Hopsjøbrygga og Melandsjøen, før vi legger kursen mot Børøsundet. Skip o' joy!