I 100 år har Sandstads sanitetskvinner jobbet for å bedre kvinnehelsen og lokalsamfunnet. I dag er de rundt 80 medlemmer, der halvparten er aktive. Den eldste er over 100, og den yngste under godt under 40.

Søndag ble jubileet markert. Strand Seniorbrass åpnet feiringen med sangen ”Jag trodde änglarna fanns bara i himmelen”. Det var ikke en tilfeldig valgt låt.

Strand Seniorbrass åpnet feiringen med "Jag trodde englarna fanns", en ikke helt tilfeldig valgt sang.

- I Sandstad NKS er det mange engler som har gjort en fantastisk jobb over mange år, forteller dirigent Roger Lund. I løpet av 100 år har Sandstad NKS utrettet mer enn det er mulig å nevne, og betydd mer for lokalsamfunnet enn de aller fleste er klar over. Eldreomsorgen har vært en viktig sak for damene i alle år. De har i mange år invitert eldre til nyttårsmiddag med dessert og sponser fotpleie en gang i året for de over 70 år.

- Mye av arbeidet vårt går på å samle inn penger som vi gir til ulike forskningsprosjekter, forteller leder i Sandstad NKS, Vigdis Athammer. De har holdt skolefrokoster, kreftmøter og bingoer. Solgt fastelavnsris og maiblomster der inntekten har gått til veldedige formål.

Vigdis Athammer er leder for Sandstad NKS

Vanskelig med rekruttering

Over hele landet har det vært en klar nedgang i antallet sanitetskvinner, og det samme gjelder også Sandstad NKS. En gang var de over 500 medlemmer.

- Folk er så fryktelig opptatt, men noe av det morsomste med å være med er å komme seg ut og skravle samme med andre, mener Athammer.

Hege Anita Skjærvik sang Amazing Grace sammen med Strand Seniorbrass

Damene jobber sammen med å arrangere julebasar, babymassasje og de drar på turer. Arbeidet de gjør er viktig lokalt, men også nasjonalt. NKS er 121 år i år, og det er det møysommelige arbeidet til damene i alle landets lokallag bakover i generasjoner, vi kan takke for det Norge vi har i dag.

- NKS har vært med og bygd opp velferdsstaten Norge, forteller organisasjonsleder i NKS Ellen-Sofie Egeland som var invitert til feiringen.

Kvinnene har bygd sykehus, utdannet sykepleiere og vært med på å bekjempe polio og tuberkulose.

Organisasjonsleder i NKS Ellen-Sofie Egeland