- Noen av de eventyrene som vi kjenner best har blitt pyntet på sånn at de kunne bli utgitt til den gemene hop.

Elfi Sverdrup stråler over en halvt konsumert Pana Cotta på Knarren Kro på lørdagskvelden. På denne regntunge kvelden så er det duket for forestillingen «Frekke viser og erotiske folkeeventyr».

Torstein Andersen og Elfi Sverdrup skal underholde de oppmøtte med  den eldgamle tradisjonen med kvad og muntlige fortellinger fortalt over noen glass. Forestillingen har gått land og strand rundt i fire år.

- Det er lettere å gjøre dette når man er to. Jeg hadde sunget frekke viser i mange år, forteller Elfi og Torstein nikker seg enig og fortsetter:

- Ja, jeg hørte visene og kom på det at Asbjørnsen og Moe hadde erotiske folkeeventyr. De ville passe sammen med dette. Og så satte vi sammen en forestilling.

Elfi forteller at hun startet med folkeviser og sang for nærmere førti år siden.

- Jeg var en veldig sjenert ung dame, så da jeg ble introdusert for sang og folkeviser, så åpnet det en ny dør for meg. Det ga meg rett og slett en måte å finne stemmen min på.

Siden sine år på folkehøgskole på Rauland i slutten av syttiårene har hun saumfart arkiver og bibliotek etter folkeviser. Den sprudlende damen har ikke bare grove viser på lager, men et langt større repertoar.

- Det var nesten lettere for meg å synge enn å snakke til slutt.

Dette førte til at hun opparbeidet seg et mangfold av sangferdighet innen folkemusikk, alt fra inuittisk strupesang til joik.

Torstein Andersen startet sin profesjonelle karriere i 1978 på Trøndelag teater og har livnært seg som skuespiller siden.

- De mest utbredte, altså de sangene som blir sunget mest i Norge, er grisevisene, beretter han med sitt vinnende smil. Den langhårede trønderen ler og fortsetter:

- Nei, det var jo sånn at barne-eventyrene har blitt veldig pyntet på. Man må til Island for å høre de virkelig orginale eventyrene og de er utrolig grove! Ja, den med hun prinsessa som sier at det er varmere i glohaugen.

Elfi sikter til «Prinsessa som ingen kunne målbinde».

- Ja, den ja. Der sier hun ikke glohaugen, hun sier det er varmere i ræva mi!

Begge ler høyt.

- Vi skal synge viser og fortelle eventyr fra hele Norge og noen fra Sverige også, sier Torstein. Han er også å se i en forestilling om Olav Duun i Holmestrand under litteraturuka i Vestfold.

- Også la jeg ut en forestilling om Jens Bjørneboe på Facebook her om dagen og da var fem forestilling utsolgt med en gang!

Utsolgt ble det ikke på Knarren Pub, men de vel tjuefem som tok turen fikk en frekk fremføring. Andersen og Sverdrup en godt innøvd koreografi med kved og små erotiske eventyr om hverandre. Showet innfridde og de oppmøtte fikk seg en latter og en liten historisk reise i noen av Norges mer ukjente eventyr.

Torstein fremførte eventyrene muntlig, noe som gjorde dem ekstra levende og med Elfi sin vakre stemme som bakteppe var kvelden for dem og publikum en suksess.