- I løpet av de siste to årene har vi rekruttert ti høyt utdannede personer ut hit. Disse har med seg partnere som også har funnet seg jobb. Så når Berit ordfører jubler for at vi har passert 5000 innbyggere på Frøya så tar vi gjerne litt av æren for det, sier Roger Sørensen, daglig leder i Åkerblå.

Har vokst seg ut av lokalene

I disse dager flytter de teknisk avdeling til en annet etasje på Blått kompetansesenter, da de bokstavelig talt har vokst seg ut av kontorene i fløyen de leier. Med en nyansettelse i løpet av sommeren, vil de være 25 personer ved hovedkontoret på Frøya.

Med de 12 avdelingskontorene de har langt kysten har bedriften 72 ansatte. Hvis man inkluderer firma Åkerblå er deleiere i, er de tett i underkant av 100.

Avdelingskontor i Trondheim - hovedkontor på Frøya

- Når jeg er rundt og presenterer bedriften, og viser kartet over våre kontorer, presenterer jeg avdelingskontorene først, at vi har det i Tromsø, Volda og andre steder. Folk tenker da at vi har sikkert hovedkontoret i Trondheim. Så presenterer vi avdelingskontoret i Trondheim, før vi kommer til at hovedkontoret er på Frøya. Det synes jeg er litt stas å si, forteller personalsjef Renathe Greve.

Det som skiller Åkerblå fra de andre bedriftene som rekrutterer arbeidskraft til øyene, er at de er en ren kompetansebedrift. Bedriften som i sin tid startet med å tilby veterinærtjenester til de lokale oppdretterne, har blitt en stor leverandør av tjenester innen fiskehelse og miljø. Det er utelukkende høyt utdanna folk som kommer til Frøya for å jobbe i Åkerblå. De er veterinærer, biologer, ingeniører, og folk med utdanning innen IT og økonomi.

Her er har Åkerblå sine avdelingskontorer: Tromsø, Svolvær, Sortland, Harstad (fra 1. september), Sandnessjøen, Osen, Trondheim, Frøya (hovedkontor), Kristiansund, Molde, Ålesund, Volda, Os/Bergen. I tillegg har de laboratorium i Litauen.

Viktig at partneren også får jobb

Renathe Greve forteller at firmaet legger mye i at de som kommer skal finne seg til rette.

- Vi ser på hele familien. Om det er muligheter for partneren til å få seg jobb. Og vi prøver å tilrettelegge for at de skal etablere seg i lokalsamfunnet. Ved siden av at bedriften har gode ordninger, er det viktig at samfunnet de kommer til har andre ting å tilby enn jobben, sier Greve.

Daglig leder Roger Sørensen og personalsjef Renathe Greve

Hun forteller at flere av de som har kommet til, har kjøpt seg leilighet eller er i ferd med å bygge seg hus.

- Det som er ei utfordring er leiemarkedet. Man ønsker jo gjerne å leie noe den første tida, og det er ikke alltid enkelt å finne noe her ute, sier hun.

Roger Sørensen forteller at de har lav "turnover". Han peker på at de etterhvert har blitt så mange ansatte på Frøya at de har et fagmiljø innenfor sine felt.

- Det er stort sett nyansatte folk som kommer, og det er folk som ønsker å utvikle seg innenfor sitt fag. Og det får de muligheten til, sier Sørensen.

Neste stopp: Island

Når Harstad innlemmes 1. september vil Åkerblå ha 12 avdelingskontor langs kysten i Norge. I tillegg har de et laboratorium i Litauen. Neste skritt blir å etablere seg på Island.

- I samarbeid med bedriften FoMas AS er i nå inne i sluttfasen for å få til en etablering på Island. Vi merker det er stor interesse for at vi skal etablere oss der og tilby tjenester innen fiskehelse, og det vil være spennende å bli med på den utviklinga som skjer på Island, sier Sørensen.

Åkerblå vil i så fall følge i sporene til fire (midt)norske oppdrettsselskap som har etablert virksomhet på Island: Måsøval fiskoppdrett, Midtnorsk havbruk, NRS og Salmar (Salmus/Arnarlax).

- Vil snart passere 100 mill i omsetning

Åkerblå har vokst stort de siste årene, blant annet gjennom oppkjøp av flere fiskehelse/veterinærfirma langs kysten. I 2017 omsatte selskapet for 70,8 millioner, mot 56.7 millioner i 2016. De satt igjen med et årsresultat på 4,163 millioner , mot 3,7 millioner året før.

- Vi er veldig fornøyd med dette. Vi har vært inne i en kontinuerlig vekstfase de siste årene, med opplæring og innkjøring. At vi klarer dette samtidig som vi leverer et godt økonomisk resultat, viser at Åkerblå-kulturen har satt seg godt, sier daglig leder Roger Sørensen, som forteller at selskapets planer framover innebærer stor vekst.

- Ut fra planene vi har, skal vi i 2020 være et selskap som omsetter for cirka 130 millioner kroner, sier Roger Sørensen.