Helgepraten med Evy Kasseth Røsten

Alder: Ettersom jeg spiller 17 som Oda, skulle jeg vel egentlig ikke sagt at jeg er 40....

Yrke: Skuespiller

Familie: Gift, tre barn

Aktuell: Hovedrollen i Oda

Ikke en dag uten: En joggetur

Favoritt mat og -drikke: Tapas, vietnamesisk og meksikansk mat. Vann.

Favoritt reisemål: Italia og stugan vår i Sverige

Ser på: Teater

Lytter til: Klassisk musikk, Svensk visesang, Frank Sinatra

Leser: Er glad i bøker som har politisk fokus. Elsker Gert Nygårdshaug og José Saramago

Både stykket og trilogien ”Oda fra havet” handler om Oda Markusen fra Mausundvær, som vokser opp på Trøndelagskysten på 1960- tallet og ble ungdom i 1970-åra. Hun ønsker å bli fisker som sin far, men møter mye motstand mot dette i lokalsamfunnet på den lille øya. Til tross for mye motgang på forskjellig vis, greier Oda likevel å arbeide seg oppover som fisker, og blir blant annet leder for fiskarlaget på Mausund. Handlingen er fiktiv, men basert på historier fra folk som har vokst opp på Mausund.

Og som tenåringsjenta og hovedrollen i utendørsspelet, som har premiere i det nybygde amfiet på Mausund fredag kveld, møter vi Evy Kasseth Røsten (40). Oppvokst i Malm, men med besteforeldre som levde av kystfiske på Hemnskjela i alle år før bestefar valgte jobb i malmgruvene i nord-Trøndelag. Og med egen yrkesfortid hos Hydro Seafood i Osen, der hun har sløyd tonnevis av fisk og ble tilltsvalgt og forhandlet lønn for andre unge kvinner.

- Jeg gleder meg veldig over å endelig være på plass her ved kysten igjen, og få prate veldig likt som besteforeldrene mine fra Hemnskjela, sier Evy Kasseth Røsten ivrig. Lokalavisa slipper til med en prat med hovedrolleinnehaveren under to døgn før premieren. Staben har vært samlet på Mausund i to uker. Dagens lange øving ble avsluttet ved 21-tida. Nå er det krabbefest med gjengen.

- Mine nærmeste kommer herifra, så jeg føler meg veldig hjemme. Jeg har kystdrakten, elsker krabbe til kos og kveldsmat. Og saltfeskbaill, selv om jeg alltid har kalt det gråbaill og kvitbaill for å klare å skille dem, sier hun og ler.

- Ja, jeg er ei kyst-veitj. Jeg føler meg veldig som det, fortsetter hun.

Evy Kasseth Røsten er en av Norges mest erfarne spel-skuespillere, i hvert fall om man regner deltakelse i ulike oppsetninger. Hun anslår selv tolv eller tretten ulike spel, inkludert "Oda fra havet". Hun har riktignok aldri fått sommerkabalen til å gå opp i så måte, så hun har selv aldri sett andre spille Oda. Slik får hun tolke rollekarakteren som hun selv vil. Men mange andre har sett Evy i ulike roller. Hun har spilt i Stiklestad, hun har spilt Kristin Lavransdatter, har spilt i "Elden" på Røros i seks år, og initiert spelet "Eplehagen" om gruvesamfunnet Malm, og flere viking-spel. Blant annet. Og da har vi ennå ikke nevnt de mange filmene, som "Død snø" og "Hawaii, Oslo" som de mest kjente. Og krimserier på NRK og gjesterolle i tvsåpa "Hotell Cæsar" også, viser nettleksikonet.

- Du samler på spel, du?

- Hehe, jeg samler på spel, og gode historier. Det er stort å være med på spel, det er fine arenaer og fine møter med folk.

- Hvordan rangerer du Oda-spelet opp mot de andre?

- Å få spille noen som er så nære til mine besteforeldres tid, og det at jeg også har jobba i fiskeriet sjøl, det gir mye autentisitet og gjør det lettere å sette seg inn i historien enn mange andre spel. Her kommer jeg til et sted hvor folk bor og virker, det handler om identitet og tilhørighet ... Det er veldig sterkt for meg. Jeg elsker spel som fenomen. Noe mer meningsfullt kulturarbeid kan jeg ikke tenke meg. Og å få være med på det er en gave i livet. Her ute har man bygget amfiet, som løfter hele spelet. Det er også bygget inn scenografi i amfiet, som gjør det hele utrolig vakkert. Alle spel har sin sjarm, Mausund er absolutt blant dem.

Teaterstaben av profesjonelle aktører har vært samlet på Mausund siden 13. juni. Flere av skuespillerne bor i Kjeila. Når rutetabellen tillater det, kommer også de mange frivillige aktørene fra Frøya over for å delta i øvinger, sangøvinger og korøvinger. Nå, to dager før premieren, er det ennå ikke alt som sitter. Men det er helt normalt, sier den erfarne skuespilleren. Litt for å berolige seg selv, og alle oss andre.

- Jeg har holdt på helt siden 13. juni, så jeg begynner å bli godt kjent med Oda-karakteren. Men ting dukker opp og det må tas på sparket. Vi har også veldig mange aktører fra Frøya som er med, de kommer på et tidspunkt med båten, og må dra på et tidspunkt som kommer altfor tidlig. Så øvingene må gå fort og intensivt. Nå er vi kommet til det kritiske punktet at overganger skal sitte og skiftene skal sitte. Jeg tror vi er i rute. Man skulle hatt en dag ekstra, men det er sånn man alltid sier. Jeg begynner nå å få en viss oversikt over "løypa" mi, nå gleder jeg meg bare til å komme igang og være Oda på heltid, sier hun.

- Du er erfaren nok til å være rolig på dette?

- Ja, jeg er vant til at utendørsspel i Norge er risikosport. Men så er det utrolig artig da, det er ingenting som er mer meningsfullt som skuespiller enn å spille i spel.

- Så hvordan er stemninga i gruppa nå?

- Den er veldig bra. Og så er det utrolig trivelig å være her ute. Jeg møter mange forskjellige folk og det er mye sosialt. Og så har jeg fått meg en skikkelig kompis. Jeg jogger daglig ut til lykta, og på den turen møter jeg en mann på 83 år. I dag ble jeg bedt inn på kaffe, det ble et sterkt møte.