FLØTTA HIT

Dounya snakker flytende spansk, norsk og arabisk. Hun gjør seg også forstått på engelsk og fransk. Hun bor på Vikstrøm, og er sannsynlig vis den mest språkmektige som bor der. At hun snakker arabisk og fransk kan hun takke foreldrene sine for. De er født og oppvokst Marokko. Der snakkes det arabisk og fransk som andrespråk. Det franske språket er et etterslep fra da Marokko var en fransk koloni.

- Jeg vil jobbe med noe der jeg kan bruke språkene jeg kan, sier 17-åringen.

Det hun har mest lyst til er å bli flygeleder. Dersom den drømmen ikke går i oppfyllelse vil hun studere språk.

Møter lite fordommer

Foreldrene til Dounya bestemte seg for å flytte til Europa. De tok turen over Gibraltarstredet og bosatte seg i Spania. Her ble Dounya født og tilbragte de 7 første leveårene. Så bestemte familien seg for å flytte til Norge og valget falt på Hitra der faren kunne jobbe i oppdrettsnæringen. Det er Dounya veldig glad for.

- Folk her er så imøtekommende og snille. Hitterværingene har vært gode til å integrere meg og familien min.

17-åringen forteller at hun har møtt svært lite fordommer på Hitra, og de fordommene hun har møtt, har blitt pulverisert da hun åpner munnen og kav trøndersk kommer ut.

To vidt forskjellige kulturer.

Dounya mener at for å bli godt integrert må man være en del av miljøet. Selv er hun med på fotball og bruker mye tid sammen med venner. Det hjelper også at Hitra har et stort fokus på fritidsaktiviteter, slik er det ikke i Spania. Det er med på å hjelpe folk til å bli integrert.

- Det er viktig at tar del i samfunnet. Det er ikke så mye som skal til. Tilbring tid med norske folk og vær med på aktiviteter, sier Dounya.

Selv om hun trives veldig godt i Norge har hun langt fra glemt hvor hun har røttene sine. Hun besøker Spania og Marokko minst en gang i året. Der har hun familie og venner.

D- et er to vidt forskjellige kulturer i Norge og Marokko. Mine venner og familie i Marokko ser verden på en helt annen måte enn de som bor i Norge.

I Marokko tenker folk annerledes og har også svært forskjellige religioner.

Likevel er ikke Dounyia tvil om hvor hun vil bo.

- Jeg kommer til å være borte fra Hitra noen år, men jeg kommer garantert tilbake.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no