På gården i Tobbdalen, Barmfjorden hvor årets lamming er godt i gang, har Tina Hatland (10) nettopp kommet hjem fra skolen og gått rett i fjøset.

Snart 200 lam

Det sjette lammet for dagen er i ferd med å forløses og det med godt hjulpet fra unge Tina som har en stor forkjærlighet for sauer, hester og ponnier.

Mor Anita følger fødselen i fra sidelinjen, og forteller at årets lamming nærmer seg slutten. Hun konstaterer at det er travle tider for Tina og hele familien.

- På tre dager kom det åtti lam, og til sammen er vi snart oppi 200 stykk. Da har det mye å si at vi har ekstra hjelp i Tina. Det letter veldig.

Årets lamming nærmer seg slutten og Tina forteller at de snart har nærmere 200 lam på gården i Tobbdalen.

Alltid hjulpet til

Til tross Tinas unge alder er det langt i fra hennes første år med lamming.

- Det er fem år siden vi startet med rasen Gammelnorsk spælsau og Tina har alltid hjulpet til. Hun har en storesøster også, men det er Tina som har hatt aller mest interesse rundt sauene våre, legger mor til. De fleste sauene klarer lammingen godt på egen hånd, men det hender at de trenger litt ekstra hjelp. Hvis lammene for eksempel ligger feil, må de bli snudd.

- Tina er alltid til stede i fjøset for å passe opp dyrene under lamming. Hun har full oversikt og klarer fint å vurdere når vi må gripe inn. Da sier hun i fra til de voksne.

De fleste sauene klarer lammingen godt på egen hånd, men det hender at de trenger litt ekstra hjelp og da står Tina klar til å bistå. Hun har dratt ut tjue lam så langt i år.

Ekstra stas med lamming

- Jeg synes det er moro med sauer og særlig å ta i mot lam. Jeg bruker å hjelpe til med dyrene resten av året også, men det er ekstra stas når lammingen tar til, smiler Tina og tilføyer at hun har dratt ut omtrent tjue lam i år.

Deretter tar Tina i alt det hun makter på ny. Hun drar om og om igjen til lammet plutselig glir ut. Tina sørger raskt for å fjerne slimet fra det nyfødte lammets munn så det får puste.

Tina drar det hun makter, og plutselig er lammet ute. Deretter gjelder det å sørge for at lammen har frie luftveier og får i seg råmelk.

Er lammet livløst finnes det ulike måter å prøve og få liv i det igjen på. Den unge jenta vet råd.

- Man riste det i bakbeina eller prøve å tømme iskaldt vann over det så det våkner til av sjokket. Jeg har berget to liv på en dag, forklarer Tina.

De har også gjort munn-mot-munn-metode på lam, men akkurat det synes Tina er litt ekkelt. Ellers har hun ingen problemer med sauefødslene.

Det er stort sett veldig artig å hjelpe til med lammingen, men noen ganger dør lammene underveis og det er utrolig trist, konstaterer Tina alvorlig.

Så langt i år har det vært fire dødfødsler, men det er ikke mange i forhold til det store antallet lam som kommer til, enes mor og datter.

Livets gang

På gården driver de med kjøttproduksjon. Alle guttelammene blir etterhvert sendt til slakt, mens de beste jentelammene beholdes til videre avl.

I fjøset hvor Tina helt klart eri sitt rette element, fotfølges hun av det lille kopplammet Milla.

- Man får seg noen yndlingssauer hvert år og da er det så klart veldig trist å skulle sende de til slakt. Milla beholder vi, samtidig har Tina en forståelse for at slik er livets gang, sier Anita.

Noen lam blir man ekstra glad i og følelsen er nok gjensidig. Tina fotfølges av det lille kopplammet Milla overalt hvor hun går.

Døgnet rundt

Det er ikke til å komme bort i fra at lamming er veldig slitsom når det står på som verst. Forleden kveld sovnet Tina i fjøset under lammingen.

- Jeg har også kommet litt for sent til skolen hver dag denne uka, forteller Tina.

Men hun har så stor interesse for å være med og bidra at de ikke kan nekte henne det, skyter mor Anita inn.

- Det er dessuten mye læring for barn å holde på med dyr. Vi får oss noen utrolig fine opplevelser underveis.

Unge Tina har en forkjærlighet for dyr, og forteller at hun trolig blir å drive med sau eller hest selv når hun blir stor.

Tina forteller at gårdsarbeidet gir mersmak, trolig blir hun selv å drive med sau eller hest når hun blir voksen.

Tina har i følge moren sin utviklet en stor omsorg for både dyr og mennesker ved å hjelpe til i fjøs og under lamming. Og Tina synes hun er heldig som får muligheten til det.

- Ikke mange andre barn jeg kjenner tar del i lamming!

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no