Hitterværingen Ann Karin Matberg, kalt Anka blant venner, har begynt å få en lang merittliste som undervannsfotograf, og har tatt flere topplasseringer i NM i undervannsfoto. I NM i 2015 ble hun kåret til Norges beste kvinnelige undervannsfotograf.

Hun har de siste 2,5 årene også vært ambassadør for Olympus Norge, som lager kamerautstyret hun bruker.

Den japanske kamera-giganten har vært så fornøyd med jobben Matberg har gjort at hun fikk tilbud om å bli såkalt undervannsvisjonær for Olympus.

- Visjonær er pro-utgaven av ambassadør, og det er helt nytt at Olympus skal ha undervanns-visjonærer, forteller Matberg.

Hun blir lansert som undervanns-visjonær i mai, og vil da få sin egen nettside gjennom Olympus, der hun vil fortelle om sine erfaringer med kamerautstyret, og gi råd og tips til andre fotografer over hele verden.

- Norge har bare hatt en visjonær før, og han hadde vært krigsfotograf i mange tiår. Det er god reklame for meg, og en ekstrem stor anerkjennelse for det jeg holder på med. Jeg har store problemer med å forstå at det jeg har gjort er så bra, men jeg takker og bukker, sier Matberg.

Hørte på Ankas råd

I avtalen med Olympus, som er for ett år i gangen, så vil Olympus kjøpe utvalgte bilder som Matberg har tatt, til promotering av Olympus-kameraer. Og hun vil skrive jevnlige artikler om undervannsfoto, og kan bli brukt til å holde foredrag. Hun har også fått den siste toppmodellen, med undervannshus til odel og eie.

- Det er unikt at en visjonær får kamerautstyr, vanligvis får de 25 prosent på utstyret. Men det kan ha sammenheng med at jeg var med og forbedret undervannshuset til deres nye flaggskip EM1 Mark II. Det skjedde da jeg var på et møte med Olympus Tyskland, og to produktutviklere som ble fløyet inn fra Japan. Jeg ga tips og råd til hvordan de kunne bygge om huset slik at det kunne brukes til dykking over hele verden. Jeg tok med meg hansker, slik at de selv kunne kjenne hvor vanskelig det var å trykke på knappene med tykke hansker. På det nye huset ser jeg at de har gjort flere konkrete forbedringer etter mine tilbakemeldinger, sier Matberg.

Olympus er vil bruke Ann Karins undervannsbilder til å promotere sine kamera.