Denne uka kommer det lam, griser og kaniner for å bo til midten av august på Helsetunet i Fillan. Det er Frivilligsentralen og Livsglede for eldre som står bak galskapen.

- Vi har hatt dyr her om sommeren de tre siste årene, forteller Rigmor Kristoffersen i Livsglede for eldre.

I fjor bodde to ender sammen med brukerne, Andersen og Andelise. Året før var det fem kyllinger som både beboere og resonal var overbevist om var hankjønn, helt til to av dem begynte å legge egg.

- Mons, katta som bor på Bomiljø 1 er ikke helt fornøyd med situasjonen. Han nekter å komme ut, kan Kristoffersen fortelle.

Det er Anna-Marie Haugen og Cato Hofstad Brænden fra Hofstad gård som har forsynt Helsetunet med de to kopplammene, Fia og Sau.

- Anna-Marie og Cato har vært så rause, de kom til oss og spurte: Hvilket dyr ønsker dere i år, forteller Kristoffersen.

Berit og Ole-John flytter inn

Lammene og grisene kom på mandag og i slutten av uka melder kaninene sin ankomst. Eldbjørg Broholm og Rigmor Kristoffersen ser ikke mørkt på noe, og på spørsmålet om de egentlig visste noe om grisehold var svaret;

- Nei. Spør oss i august.

Broholm foreller at det har vært en del komisk mail-veksling mellom dem og Mattilsynet. Da Mattilsynet fortalte at de måtte passe på å smøre inn grisene med solkrem trodde Kristoffersen de tullet.

- Det gjorde de ikke, så nå har vi kjøpt inn tre tuber, sier Kristoffersen.

De to grisene, som flytter inn i grishuset Kolbjørn Bekkvik har bygd, har fått navnene Berit og Ole-John.

- En av beboerne her hadde et veldig, veldig sterkt ønske om å kalle grisene Berit og Ole hvis det var et av hvert kjønn. Så tenkte vi på at vi snart har en nabo-ordfører som ikke har noen kommune, så da slengte vi på John også, forteller Kristoffersen diplomatisk.

Dyrene skal bo på helsetunet de seks ukene sommerungdommene jobber der. De er ansatt gjennom Hitra kommune og har hovedansvaret for dyrene på dagtid.

- Dyr og unger er den beste medisinen, mener Kristoffersen.

Neste uke blir det innflyttingsfest på tunet og da skal barnehagen bli invitert.

Eldbjørg Broholm og Rigmor Kristoffersen sammen med grisene Ole-John og Berit.
- Vi har hatt dyr her om sommeren de tre siste årene, forteller Rigmor Kristoffersen i Livsglede for eldre (nr. to fra venstre)