Under besøket i øyregionen, møtte Litauens ambassadør lærere og elever ved Sistranda skole. I underkant av 20 litauiske barn og ungdommer går på Sistranda, og en liten gruppe av de eldste elevene ble med ambassadør Izolda Brickovskiene til en prat på skolekantina.

Andzelika Andruskaite (15) har bodd i Norge i syv år, Emanuelis Vedeckis (13) har vært her i to år, mens Vytenis Snirpunas (15) kom til Frøya fra heimlandet for kun to måneder siden. Ambassadøren vil gjerne vite hvordan det er å gå på skole her, og om de lærer litauisk. Ingen av de tre rundt bordet har litauisk nå. De lærer alt på norsk. Brickovskiene sier det er viktig at de også lærer og holder morsmålet vedlike, og oppfordrer ungdommene til å ta litauiske nettkurs.

Videre er ambassadøren interessert i å vite om litauiske ungdommer som ikke bor i heimlandet lenger, følger med og er oppdatert på litauisk kultur- og samfunnsliv. Svarene hun får viser at dess lenger de har vært i Norge, dess mindre vet de om det litauiske. Andzelika, som har vært her i syv år, innrømmer at hun følger lite med, mens Vytenis, som nettopp er kommet hit, er godt oppdatert.

- Da bør du dele med de andre av det du vet, sier ambassadøren, som synes det er viktig at litauere i Norge kjenner heimlandets kultur. Hun har også med seg en bok om Litauens historie.

På spørsmål om noen av ungdommene kan tenke seg å flytte tilbake, er Andzelika den som er tydeligst: hun føler at framtida hennes er i Norge. Ambassadøren sier at de uansett må stå fram og være gode eksempler for Liatuen. Dere ungdommer er alle ambassadører for heimlandet deres, sier hun.

(takk til Inga Andruskiene for tolking av samtalen)