Hitra kommunestyre skal i dag ha sitt siste møte før sommerferien. Blant sakene som skal behandles, er kommunens retningsvalg i forbindelse med kommunereformen. Hvilke løsninger ser politikerne for seg pr. nå?

Møtet var planlagt sendt direkte på web-tv, men dette lar seg dessverre ikke gjennomføre.

- På grunn av uforutsette omstendigheter blir det ikke mulig å overføre dagens kommunestyremøte på video, opplyser Wiviann Iversen Selvåg, seksjonsleder ved servicetorget i Hitra kommune.

Av saker som skal behandles i dag er:

  • Finansiering av rundkjøring på Jøsnøya

  • Barman oppvekstsenter ombygging/utbygging

  • Videre bosetting av flyktninger

  • Kommunens årsrapport

  • Veinavn for Ansnes og Melandsjø

(komplett sakliste og dokumenter på Hitra kommunes nettsider)

Alle muligheter holdes åpne

Det mest konkrete som kan sies om retningsvalg i den innstillinga som foreligger fra administrasjonens side, er nok at de fleste muligheter fortsatt holdes åpne. Rådmannen foreslår at kommunestyret slår fast at man både går inn i utredningen av Hitra+Hemne+Aure+Smøla+Halsa, at man stiller seg positiv til at deler av Snillfjord blir en del av Hitra, og at man også er positiv til å iverksette en utredning som konkret handler om sammenslåing med Frøya.

Deler av rådmannens innstilling lyder slik:

  • Hitra kommunestyre tar til etterretning at formannskapet har bestilt en utredning fra Telemarksforskning, som er samordnet med 11 nordmørskommuner og Hemne kommune. (...) Hitra kommunestyre tar også til etterretning at utredningen konkret vil omhandle en eventuell sammenslåing med Hemne, Aure, Smøla og Halsa kommuner. I tillegg utredes også alternativet "Hitra som egen kommune", altså forbli som i dag.

  • Hitra kommunestyre har for øvrig lenge vært kjent med et innbyggerinitiativ fra ytre deler av Snillfjord kommune, der et klart flertal tilkjennegir at de vil bli en del av Hitra kommune. Dette er nylig blitt bekreftet og underbygget av en innbyggerundersøkelse utført i Snillfjord kommune. Hitra kommune stiller seg positiv til dette, og forventer at Fylkesmann og sentrale myndigheter avklarer premissene, konsekvensene og mulighetene for en slik deling og overføring.

  • Hitra kommunestyre er også positiv til å iverksette en utredning som konkret omhandler en sammenslåing med Frøya kommune og/eller hele eller større deler av Snillfjord kommune.

  • En eventuell sammenslåing med en eller flere kommuner må uansett forankres gjennom rådgivende folkeavstemming. Dog vil en eventuell overføring av deler av Snillfjord kommune vedtas av kommunestyret, når dette er forberedet og nærmere avklart.