- Jeg er vant til bare småfisk i Oslofjorden. Når langa kom til overflaten tenkte jeg hva dette er for et monster, sier Herman Eidsvåg Nordahl(9), som var med bestefar på linefiske da storfisken beit på.

- Aldri hørt om så stor lange

Bestefar Willy Eidsvåg har satt line mange ganger rett utenfor Eidsvågen på Hitra, men har aldri fått en så stor lange.

- Vanligvis går de store langene på store dyp, det er ganske spesielt at den beit på lina på bare 70 meters dyp, sier Eidsvåg.

Han har heller aldri hørt om at det tatt så tung lange noen gang.

- Jeg lurer på om det kan være en verdensrekord. Rekorden på stang ble tatt på Kvenvær i fjor og er på 47 kilo, og denne er jo mye større. 55,5 kilo og over 180 cm lang, sier Eidsvåg.

- Hadde vært rekord på stang

Ved Havforskningsinstituttet er det forskere som har peiling på lange.

- En lange på 55 kilo er en kjempestor lange, det er det ingen tvil om. Men 180 cm er ikke spesielt langt til å være lange. Jeg vet ikke målene på den største langen som er fanget, men i litteraturen er det oppgitt at den kan bli over to meter lang frem til haleroten. Med halefinnen i tillegg kan den sikkert bli over 215 cm. Og det er nok lengden som er viktig om man skal bestemme hvor stor en lange er. Vekten kan variere med mange forhold, som hva den har spist og vekten av rogn og melke. Men i sportsfiskermiljøet er det jo vekten som er interessant, og da hadde det nok vært verdensrekord, sier Odd Aksel Bergstad, forsker ved faggruppe for dyphavsarter ved Havforskningsinstituttet.

Kjempefisk: Willy Eidsvåg og barnebarnet Herman Eidsvåg Nordahl(9) måtte gjøre flere forsøk før de klarte å løfte den store langa.
Laaang: Herman blir liten i forhold til kjempelanga.