Dykkerne på det årlige "Uke 30"-treffet på Hitra fikk litt av en naturopplevelse under dagens tur i dypet. Blant tare og småfisk svømte dykkerne seg inn i en stim av flere titall pigghåer.

- Det var helt sinnsykt tøft.  De 15 dykkerne som var med på dykketuren til en 15 meter dyp lagune på Blåskyøya utenfor Kvenværet havnet rett opp i stimen. Med den gode sikten som er nå så vi kanskje 50 hai på en gang. De svømte blant oss, og kom opp i maska for å undersøke oss.  Noen av dem var svære til pigghå å være, forteller Kai Sjølie ved Havsport i Trondheim, som arrangerer ”Uke-30”.

(Skjermdump fra videoen. Video: Uke 30-treffet)

- Blant topp fem

Flere av dykkerne har erfaring fra eksotiske dykkeplasser rundt om i verden, men dette dykket sto ikke tilbake for noe.

- De mente at dette var blant topp fem av dykkeopplevelsene de har hatt. Dykkeleder Signe Selven hadde nettopp kommet tilbake fra haidykking i Sør-Afrika, men dette er første gangen hun har sett så mye hai på en gang, og så nære. Med de omgivelsene og tett tareskog var dette en helt spesiell opplevelse, mener Sjølie.

- Bare en gang i livet

Han har ikke opplevd maken tidligere, etter 29 år med dykking på Hitra.

- Det var uventet å finne en så stor stim med pigghå på så grunt vann, og overraskelsen forsterket inntrykket. Det er noe du bare opplever en gang i livet.

Pigghåen er vår vanligste haiart, utbredt langs hele norskekysten, men det er likevel få forunt å havne i muligheten til å kunne svømme rundt sammen med en slik mengde haier.

Pigghåen har en giftig pigg foran på hver av de to ryggfinnene, derav navnet.  Den lever på dyp ned til 400 m, og opptrer ofte i stimer på flere tusen individer, ifølge leksikonet.

- Over 40 dykkere deltar på treffet i år, forteller Cecilie Nordskag, daglig leder i Angelamfi Hitra i Grefsnesvågen, som huser dykkerne under treffet.

(Skjermdump fra videoen. Video: Uke 30-treffet)