Tone Fagerbekk er et lite halvår unna fagbrevet i elektrofaget. Men det var slett ikke opplagt at hun skulle bli elektriker.

Og nettopp dette med å prøve ut, eller også å ta en sjans på utdanningsløpet selv om man ikke er helt hundre prosent sikker, var poenget hennes under presentasjonen overfor ungdomsskoleelever i Fillan ungdomsskole tirsdag kveld.

- Ta sjansen, selv om du ikke er helt sikker. Og gjerne et programfag (yrkesfaglige utdanningsprogram). Skulle du angre, tar du bare påbygging, og er da like langt som de som tar studiespesialisering, sa Fagerbekk til en fullsatt gymsal.

Gymsalen og kantina i rådhuset var full av elever og foreldre.

I minglepausen etter at åtte lokale bedrifter hadde presentert seg for ungdom og deres foreldre, snakket Tonje med lokalavisa om sine egne veivalg-kvaler.

- Jeg hadde egentlig ikke peiling på hva jeg ville bli. Jeg prøvde rytterlinja, og jeg ville på medier og kommunikasjon. Men følte samtidig at jeg ville noe innen byggfag. Så jeg valgte elektriker

- Så du var ikke helt sikker da du begynte på elektro, heller?

- Nei, men det så spennende ut. Jeg var ikke helt sikker, men tok sjansen. Det har jeg ikke angret på, sier hun.

På standen til Elektro Team står hun sammen med prosjektleder Gøran Rabben og svarer på spørsmål fra 9. og 10.klassinger. Hvis alt går etter planen, har Tonje sitt fagbrev etter denne våren. Ungjenta fra Melhus flyttet til Hitra for to år siden og anbefaler varmt elektrofaget.

Åtte bedrifter

Lerøy Midt, Hitra Bygg & Betong, Hitra Anleggsservice, El-Konsult, Hitra kommune, Elektro Team, Hjorten hotell og handelsstanden, sistnevnte representert ved Cubus, møtte opp i det utvidede foreldremøtet for å forsøke å vise ungdommene bredden i yrkesmulighetene.

Kevin Mollan og Kristian Antonsen stilte nysgjerrige spørsmål til Hitra anleggsservice.

Temamøtet var et samarbeid Fillan skole og Hitra Næringsforening.

- Vi vil vise at det er mange muligheter for ungdommene å skaffe seg jobb lokalt. Dette er noe næringslivet ønsker å sette fokus på, og derfor har det ikke vært noe problem å få bedriftene til å stille opp. De har alle sagt ja med en gang, forteller leder i Hitra næringsforening, Randi Storsve Lundquist.

Siden dette er første gang opplegget gjennomføres, inviteres elever og foresatte fra både 9. og 10. trinn. Senere år tar man sikte på å invitere kun 9. trinn.

Anfal El-Yamani spør ut gutta i Lerøy Midt.

Skape link

Randi Storsve Lundquist forteller at en av næringsforeningas oppgaver er å skape link mellom skole, næringsliv og kommune.

- Mange velger enten havbrukslinjen eller studiespesialisering når det kommer til videregående utdanning. Men vi vil benytte anledningen til å gjøre elever og foreldre oppmerksomme på hvilke som muligheter som finnes. Det mange veier som fører til Rom, og til havbruket i øyregionen er det for eksempel stor etterspørsel etter mennesker med elektro- og automasjonskunnskap, sa Storsve Lundquist da hun forrige uke orienterte kommunestyret om næringsforeningas virksomhet.