Svenske Jens Andreas Hus kom til Frøya i 1790, og dannet grunnlaget for en stor slekt. Nå arrangerer en av etterkommerne, Edgar Huus Skjønhals, slektstreff i Thailand. Med til historien hører at en av forfedrene ble brent på bålet for 600 år siden.

Frøyværingen Edgar Huus Skjønhals er for mange kjent som mannen bak Orkidéekspressen som i flere tiår har arrangert reiser til eksotiske turmål.

11. november runder Edgar 70 år, og i den anledning ønsker han å treffe flest mulig av sine slektninger.

Det tenker han å få til når OrkidéEkspressen i månedsskiftet oktober/november arrangerer en stor dansegalla i Thailand med flere kjente norske orkestre.

– Det er femte gangen vi arrangerer dette, og i år har vi med oss Anne Nørdsti, Contrazt, Holmsve og Lady & Landstrykern, reklamerer Skjønhals.

Parallelt med dansegallaen går også golfturneringen Wirkola Cup med Bjørn Wirkola som turneringsleder.

Gjensynstreff med mine gamle venner fra Frøya

Men Edgar nøyer seg ikke bare med dette.

– Under oppholdet i Cha Am har jeg 70-årsdag, og en del av slekten har allerede meldt seg på dansegallaen. De truer med en liten fest, og da tenkte jeg; hvorfor ikke legge opp til et lite gjensynstreff med mine gamle venner fra Frøya og for den saks skyld slekta fra Klungervika og Sjønhalsen/Auka. Forrige gang vi hadde “søskenbarntreff” i Thailand var vi 40 personer. Ikke alle var i slekt heller, men et navn måtte jo barnet ha, smiler Edgar.

Slekten på Sjønhalssiden kjenner han ikke så mye til i tiden før hans besteforeldre Inger Kristoffersdatter og Ole Andreas Olsen Auka, giftet seg. De tok da navnet Skjønhals.

Brent på bålet

– På min mors side vet jeg litt mer. Og det er ei stor slekt jeg kjenner tilbake til 1762 da Jens Andreas Hus ble født i Jämtland - min tipptippoldefar. Hans kone het Ingeborg, men mer utover det vet jeg ikke.

– Gammel Hus’n, som de kalte ham, skal ha vært utdannet prest, men trolig var det fattigdom og sult i Sverige som drev dem mot kysten av Norge med sin rikdom i havet, forklarer Edgar.

Jens Andreas Hus kjøpte en 1/4 av Klongervika i 1791 og en annen l/4 i 1808. I gammel fortellertradisjon er historien om Jens Andreas Hus brakt fra generasjon til generasjon om at slekten skal ha kommet til Sverige fra Tsjekkia og hadde røtter tilbake til den store kirkereformator Jan Hus, som ble født i Husinetz i det sørlige Böhmen i 1369, og brent på bålet som kjetter 6. juli 1415.

Han talte pavekirken midt imot og gikk frivillig på bålet for sin tro. Hus var en av grunnpilarene for den protestantiske bevegelsen som oppsto rundt Martin Luther, som for øvrig uttalte; “Hus kunne de brenne, men ikke sannheten”.

I år er det 600 år siden Jan Hus ble brent på bålet. Dette feires over hele Tsjekkia gjennom hele året, men topper seg den 6. juli.

Fikk tre barn

Jens og Ingeborg fikk tre barn: Enok Jensen Hus i 1798, Petter Jensen Hus i 1807 (Edgars tipptippoldefar) og Johanne Jensdatter Hus i 1811.

Sistnevnte Johanne giftet seg den 17. juli 1829 med hovedkirkesanger Lasse Madsen Skagen i Dolm kirke. Han var født 25. mai 1792 i Indre Holmedal i Sogn, i dag kjent som Gaular. Det kan trolig være en link her mellom Johannes far (prest) og hovedkirkesangeren som førte de to unge sammen.

De fikk 10 barn sammen, og de to er opphavet til den store Skagen-slekten på Frøya og Hitra som nå spredt for alle vinder.

– Min tipptippoldefar Petter Jensen Hus, hvis kone jeg ikke kjenner til, fikk 7 barn, hvorav to druknet i 1860; Johan Jørgen Pettersen Dyrø og Ole Andreas Pettersen Dyrø, en 3. sønn Tøker Pettersen Dyrø som druknet under Titranulykken i 1899. De fikk også en datter Berntine Pettersdatter som jeg ikke kjenner mer til. Dertil tre sønner som vokste opp, Jens Pettersen Dyrø, også kalt Jens Setra pluss kallenavnet “Bomullau Jens”. Han skjøt utav seg et øye og gikk rundt med en bomullsdott i hullet. Sønnen Arnt Pettersen Dyrø vet jeg fikk en sønn som het Petter Arntsen Dyrø, eller kallenavnet Petter Arntsa.

– Sistemann Petter Andreas Pettersen Dyrø er min oldefar og far til min bestefar Johan Pettersen Dyrø, eller Klungervik-kailln som han ble kalt. Johan P var gift med Inger Margrethe Antonsen fra Leirvika. De hadde 9 barn og har en svær slekt etter seg.

Petter Andreas Pettersen Dyrø hadde også en datter Sara som giftet seg Gården i Froan. Sannsynligvis er min opprinnelige slekt fra Klungervika i slekt med halve Froan, mener Edgar Skjønhals.

Vil treffe slektningene

– Det kunne vært morsomt å treffe slektninger man i dag ikke har hørt om, og som kanskje kan kjenne seg igjen gjennom navn jeg her har kastet ut i det blå.

Og jeg hører gjerne fra slektninger og andre som kjenner til Jens Andreas Hus sine etterkommere, sier Edgar Skjønhals som ser fram til å treffe mange kjente.

De som ønsker å komme i kontakt med Edgar, kan bruke mail-adressen: edgar@orkide.no

Edgar Skjønhals håper han treffer mange øyværinger, og forhåpentligvis slektninger, under høstens dansegalla i Thailand. Foto: Lars J. Løtvedt
Edgar har også latt seg tegne.