Forrige søndag var det plutselig sommer. Sola skinte og sjøen lå blank. Med andre ord veldig gode forhold for miljøagentene som hadde planlagt ørnesafari denne vakre dagen.

Skipper og kjentmann

Med Ragnar Inderøy som skipper og kjentmann dro vi ut med båten hans, Hjertøybuen, fra Melandsjø. Vi var ikke så mange på denne turen, for flere påmeldte måtte melde avbud i siste liten. Dessverre for dem, for dette ble en opplevelsesrik tur.

Ragnar kjørte oss omkring i skjærgården mellom Hitra og Frøya, i retning Lyngværet og Tosenøya. Selv legger han ikke så mye merke til ørneforekomstene når han er ute, sier han. Da er det fisket som gjelder, men det var tydelig at han hadde registrert ørnene, for vi fikk med oss hele 19 observasjoner på turen. Når disse fuglene sitter oppe på ei øy eller en holme, minner de mest om en sekk poteter, men når de svever høyt over oss, er de et majestetisk syn. Det kjennes nesten fysisk hvordan ørneblikket følger oss der vi tøffer avgårde.

Miljøagentene Karl Brevik og Jan Eivind Skarsvåg brukte kikkert og fotoapparat ivrig der de fartet omkring høyt og lavt på båten.

Strandsøppel

Til slutt var vi i land på Hjertøya og samla strandsøppel. Denne aktiviteten er i fokus på alle miljøagentenes turer. Vi fylte sekk etter sekk med hovedsaklig plast i alle varianter. Mye av det marine skrotet samler seg i bukter og viker og er dermed lett å få øye på. Verre er det nesten med alt det som har blåst opp på land og ligger delvis nedgrodd i vegetasjonen. Her er bl.a. store plastkanner som sol, vind og vær har slitt på, slik at de faller fra hverandre i skarpe biter når vi drar dem løs. Ragnars jolle ble fylt godt opp og slept med hjemover. Hamos stilte seg igjen villige til å hende sekkene neste dag.

Miljøagentene har «ligget i dvale» en periode, men nå er de i full gang igjen. Det er planlagt to turer i høst; hjortebrølertur på Hitra og besøk på ringmerkingsstasjonen på Titran.

Du som er i alderen 10-15 år, er hjertelig velkommen til å bli miljøagent. Det er artige og spennende aktiviteter og du treffer andre barn og unge i et trivelig og lærerikt miljø. Henvendelse skjer til Dagrun Beate Skarsvåg.

Foto: Picasa
Karl Brevik. Foto: Picasa
Jan Eivind Skarsvåg Foto: Picasa
Strandsøppel samlet på Hjertøya. Foto: Picasa