- Akkurat nå gjelder det å henge på Salmar siden de bare vokser og vokser, slik at vi ikke klarer å henge med mer, ler daglig leder Kristbjørn Bjarnason, mens han ser utover stedet hvor de skal ta over den gamle fabrikken til Salmar.

Fabrikken er på 3000 kvm og Nutrimar skal gjøre den om for å passe sine oppgaver. Det er kort fortalt også hva selskapet gjør i grove trekk.  Overtar fiskerestene til Salmar og skaper nye verdier av dem.

Artikkelen fortsetter under bildet

[M]

Har direkterør fra Salmar

- Vi er så heldige å ha fire direkterør fra Salmar rett inn i våre lokaler. Det gjør at vi får biproduktene inn til oss så raskt som mulig og kan utnytte dem til å lage nye produkter andre selskap ikke klarer. Nå lager vi lakseolje, laksemel og proteiner som er brukt i fór for gris, mink, og petfood for å nevne noe, forklarer Bjarnason.

Foreløpig mener Nutrimar-sjefen at selskapet er blant de ledende i Norge på sitt felt. Målet er nå å bli best i landet, før enda mer ambisiøse mål settes.

- Vi må ta det gradvis og bygge stein for stein, men vi håper jo å bli verdensledende på det vi driver med på sikt. Først skal vi få på plass den nye fabrikken vår, som skal være ferdig rundt 1.kvartal 2016. Den vil koste 250 millioner, men det er en viktig investering for oss. Vi får ta et nytt intervju om noen år og se hvor vi er da, humrer Bjarnason.

Vil inn i treningsbransjen

- Hva slags andre produkter enn fòr ser du for deg at dere skal drive med i fremtiden?

- Det er naturlig å se på hvordan myseprotein som har gått fra å være avfall til å bli et ettertraktet produkt i blant annet treningsbransjen fordi det kan ha høy andel av proteinkonsentrasjon. Proteiner av fersk laks burde kunne anvendes på samme eller lignende måte, og brukes i treningsbransjen, matvarer og så videre. Med tanke på utnyttelse og verdiskapning ser vi det som en viktig oppgave å sette oss noen utfordrende mål som på sikt vil gi oss en fordel, sier Nutrimars daglige leder.

Artikkelen fortsetter under bildet

[M]

- Begynte med ingenting

Ser man på antall mennesker som jobber i Nutrimar siden oppstarten i 2007 viser den et firma som vokser i tråd med ambisjonene.

Fra rundt 8 stykker siden Bjarnason begynte for tre år siden, er det 20 personer som jobber i Nutrimar nå. Tor Egil Eide har vært med siden oppstarten og jobber som skift/produksjonsleder.

- Vi begynte jo med ingenting, så det er veldig givende å se hvor vi er på vei nå. Det hele startet med en ide om hvordan vi kan utnytte laksen vi får. Hver morgen har vi fortsatt diskusjoner om hvordan vi skal forbedre produksjonen vår, hvor alle ansatte kan delta. Hos oss teller det virkelig å få hentet det vi skal ha fort, så råvarene ikke forvitrer, forteller Eide.

- Andre selskaper som driver med å utnytte råmaterialet etter fisk, må ofte vente en stund på å få fisken. Det går ut over kvaliteten som de kan få ut av fisken til fiskeolje og andre produkter, legger han til.

- Hvordan henger dere med på veksten til Salmar nå?

- Det går som regel bra, men vi klarer ennå ikke alltid å få alle biproduktene over til oss fort nok, når Salmar har toppnivå på produksjonen sin. Dagens fabrikk har sine begrensninger når det kommer til kapasitet.

- Hvordan vil den nye fabrikken hjelpe til med dette?

- Klart den gir oss økt kapasitet vil å ta imot fisken, så det er kjempeflott. Men vi må fortsette å jobbe hardt, fordi det vil alltid være nye utfordringer som oppstår i forhold til å utnytte ressursene best mulig. Men det klarer vi, smiler Eide.