- Dette er det andre året hvor vi gjennomfører et treningsprosjekt med en yrkesfagklasse her ved Hitra videregående skole, forteller fagleder Kjersti Rønningen.

I tillegg til de ordinære timene med kroppsøving dette skoleåret, har elevene ved Service og Samferdsel VG1 hatt to timer med ekstra trening i uka.

Det beste vi har gjort i år

På mandag fikk elevene eksperthjelp av fitnessutøveren, bloggeren og den personlige treneren, best kjent som Fitness-Nora.

Det er elevene selv som har ønsket at Nora skal komme hit og ha trening med dem, og det ønsket har elevene fått innvilget på grunn av den gode treningsinnsatsen de har vist gjennom dette skoleåret.

- Dette er noe av det beste vi har gjort i år. Vi er glade for å ha Nora her i dag, til å lære oss mer om trening, forteller elevene Solfrid Sørdal (16) og Madelein Foss (16) som begge følger frøyværingen Noras treningsblogg.

Elevene ved Salg og Samferdsel VG1, følger nøye med når Nora viser dem øvelsene.

Merker at treningen hjelper

At de har fått tilbud om ekstra treningstimer gjennom hele dette skoleåret, synes Solfrid og Madelein er bra.

- I de ekstra treningsøktene på skolen, trener vi utholdenhet og styrke. Vi lærer også hvordan vi skal gjøre øvelsene og hvordan vi bør trene i hverdagen, både i teori og praksis.

- Jeg føler jeg får mer energi av treningen, sier Madelein og forteller at treningen på skolen, også gir dem motivasjon til å trene selv på fritiden.

Tror dere at dere får utbytte av treningen når dere i framtiden skal ut i yrkeslivet?

- Helt klart. Har man sterkere kropp i arbeidslivet, så er man ikke like utsatt for slitasje. Og når jeg er ute i praksis nå, så merker jeg at jeg holder ut mer etter at vi startet med dette treningsprosjektet, sier Solfrid.

Rustet til yrkeslivet

Treningsprosjektet er etter en modell utviklet av Charlottenlund videregående skole. I tillegg til Hitra videregående skole er det fem andre skoler i Sør Trøndelag som også er i gang med lignende treningsprosjekt.

Prosjektet har flere hensikter, forteller Kjersti Rønningen og gymlærer Ola Vigdal.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra bedrifter, om at elevene ikke er utholdende nok til å stå ut en åtte-til-fire-dag, derfor ønsker vi å bedre elevenes fysiske nivå slik at de er best mulig kvalifiserte til å stå i sitt framtidige yrke, forteller Vigdal.

- Vi ønsker også at elevene skal forstå betydningen av god helse og bli mer bevisste på hvilke fordeler trening og fysisk aktivitet har på kroppen, både fysisk og psykisk. Vi håper dette prosjektet øker motivasjonen deres til kroppsøvingsfaget og stimulerer dem til egentrening på fritiden, sier Rønningen.

I gjennom et treningsprosjekt på Hitra videregående skole, har elevene ved Service og Samferdsel VG1, hatt to timer med ekstra trening i uka. Fitness-Nora (nr 2 fra venstre, første rad) var på skolen forrige uke, for å vise elevene ulike treningsteknikker.

Ser resultater av treningen

For at elevene skal se virkningen av treningen, testes elevens styrke og O2-opptak ved oppstarten, halvveis og på slutten av treningsprosjektet.

- Fra oppstarten og frem til nå, viser testene denne gang at alle elvene har hatt framgang, sier Ola Vigdal som har gjennomført og dokumentert testingen.

- Takket være sponsorer som Lerøy, Marine Harvest og fylkeskommunen, har vi kunnet kjøpe inn utstyr til å gjøre ordenlige tester i prosjektet, og det er vi selvfølgelige veldige glade for, sier Rønningen.

- Vi har blant annet kjøpt inn en egen testsykkel og pulsklokker som elevene kan bruke under treningen. Dette er med på å motivere elevene til å yte litt ekstra og det er fint for elevene å kunne følge framgangen sin underveis.

Ønsker å videreutvikle treningsprosjektet

I løpet av skoleåret prøver vi å krydre opplegget med forskjellige fysiske aktiviteter, sier Kjersti.

- Trening med Nora og et besøk på TrimFit er blant aktivitetene som står på programmet i år. I tillegg vil vi forsøke å få til flere ulike treninger på alternative treningsarenaer også på slutten av skoleåret.

På sikt håper Rønningen og Vigdal at de skal få til et enda mer helhetlig treningsprosjekt, som også kan innebære tema som kosthold og ergoterapi i større grad enn det det gjør i dag.

- Vi ønsker å fortsette med treningsprosjektet til neste år også, og da kanskje med flere yrkesfagklasser, forteller Rønningen.

- Med en sterk kropp blir det enklere å takle utfordringene man møter i yrkeslivet, forteller Fitness-Nora Mathisen jentene Madelein Foss og Solfrid Sørdal.

Heldige som har et slik tilbud

- Det er kjempefint å være her og artig å høre at elevene følger bloggen min, smiler Nora Mathisen.

Hun har i løpet av timene på Hitra, hatt teori med elevene og deretter kjørt fokus på baseøvelser og styrkeøvelser inne i Hitrahallen.

- Jeg har vist elevene hvordan de gjør markløft, benkpress, militærpress, pushups og dips riktig, sier hun i pausen og forteller at hun skal avslutte dagen med en Tabataøkt, en annen type intervalltrening enn elevene har prøvd tidligere.

- Med en sterk kropp blir det enklere å takle utfordringene man møter i yrkeslivet, og når de har opparbeidet seg et godt treningsprogram så blir det enklere for elevene å fortsette de gode rutinene i etterkant, når de er ferdig på skolen.

Treningsprosjektet som Hitra videregående har gående, er kjempebra, synes fitness-Nora.

- Det er ikke alle videregående skolene som har et slikt opplegg, så jeg håper elevene skjønner hvor heldige de er som har fått dette tilbudet.